TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je međunarodno priznati standardizirani test engleskog jezika koji pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika osoba kojima engleski jezik nije materinji jezik. Često je potreban je za upis na studij u inozemstvu, kao i za upis na mnoge međunarodne programe studija, a široko je prihvaćen i na europskim institucijama visokog obrazovanja.

Ispit provodi Educational Testing Service (ETS), privatna neprofitna organizacija.

Struktura TOEFL ispita

Test se sastoji od četiri dijela:
-Reading (čitanje)
-Listening (slušanje)
-Speaking (usmeni dio)
-Writing (pisanje eseja)
Za Listening i Speaking dio testa koriste se slušalice s integriranim mikrofonom. Test traje otprilike 3  sata s jednom pauzom od 10 minuta.

Cjelina Trajanje Vrsta zadatka
Reading (čitanje) 60 – 100 minuta Pročitati 3 – 5 akademskih tekstova i odgovoriti na pitanja.
Listening (slušanje) 60 – 90 minuta Poslušati predavanja, rasprave i razgovore, zatim odgovoriti na pitanja.
pauza 10 min -
Speaking (usmeni dio) 20 minuta Dvije su vrste zadataka: izraziti mišljenje na općepoznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i/li odslušanih tema.
Writing (pisanje eseja) 50 minuta Jedan esej piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu a drugime se daje vlastito mišljenje na zadanu temu.

IZMJENE U TOEFL ISPITU 2019

Dio ispita Stara struktura Nova struktura
Čitanje
 • 3–4 tekstova
 • 12–14 pitanja po tekstu
 • 60–80 minuta
80/14*4 = 1.4 minuta po pitanju
 • 3–4 tekstova
 • 10 pitanja po tekstu
 • 54–72 minuta
72/10*4 = 1.8 minuta po pitanju
Therefore you have about 40 more seconds per question which is an extra 16 minutes to answer all the questions in the reading section 🙂
TIPOVI ZADATAKA OSTAJU ISTI.

Slušanje
 • 4–6 predavanja (svako po 6 pitanja)
 • 2–3 razgovora(svako po 5 pitanja)
 • 60–90 minuta
90/(36+15) = 1.8 minuta po pitanju
 • 3–4 predavanja (svako po 6 pitanja)
 • 2–3 razgovora (svako po 5 pitanja)
 • 41–57 minuta
57/(24+15) = 1.5 min po pitanju
Imate manje vremena po pitanju nego prije ali je sveukupno manji broj predavanja pa ćete lakše ostati koncentrirani za vrijeme usmenog i pisanog dijela ispita.
TIPOVI ZADATAKA OSTAJU ISTI.
Usmeni dio 6 pitanja (20 minuta)
 • Speaking Independent Task 1
 • Speaking Independent Task 2
 • Speaking Integrated Task 3
 • Speaking Integrated Task 4
 • Speaking Integrated Task 5
 • Speaking Integrated Task 6
4 zadatka (17 minuta)
 • Speaking Independent Task 1
 • Speaking Independent Task 2
 • Speaking integrated Task 3
 • Speaking integrated Task 4
 • Speaking integrated Task 5
 • Speaking integrated Task 6

Bodovanje TOEFL ispita

Bodovi se dodjeljuju ovisno o razini znanja koju pokažete na svakom dijelu ispita. Morate odgovoriti barem na jedno pitanje na Čitanju i Slušanju, napisati barem jedan esej i odraditi barem jedan zadatak na Usmenom dijelu kako biste dobili službeni rezultat. Svaki dio TOEFL iBT testa engleskog jezika koji se polaže nosi 30 bodova, pa je na testu ukupno moguće ostvariti 120 bodova. Pri ocjenjivanju ETS koristi ispitivače te kompjutersko ocjenjivanje kako bi dao što točniju procjenu znanja i vještina.

Kako se prijaviti za TOEFL iBT test?

Prijaviti se možete ovdje. Ukratko, za prijavu za TOEFL test je potrebno otvoriti korisnički račun na stranici Educational Testing Service (ETS). Čim se registrirate, odaberite zemlju polaganja, grad (u Hrvatskoj su to Zagreb ili Split), zatim testni centar i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja. Plaćanje se vrši putem Interneta, a kartice koje se prihvaćaju su: American Express, Discover, JCB, MasterCard ili VISA.

Datumi polaganja TOEFL iBT testa

Godišnje se nudi više od 50 datuma godišnje kada možete polagati ispit u autoriziranim centrima diljem svijeta. Postoji mogućnost da navedeni datumi, zbog popunjenosti, budu nedostupni u trenutku vaše prijave. Savjetujemo vam stoga da se za polaganje testa prijavite dovoljno unaprijed kako biste osigurali željeni termin. Mjesto i datum polaganja provjerite ovdje.

Mjesta polaganja TOEFL iBT testa

Čim se registrirate, odaberite zemlju polaganja, grad (u Hrvatskoj su to Zagreb ili Split), zatim testni centar i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja. Mjesto i datum polaganja provjerite ovdje.

Cijena TOEFL iBT testa

220 USD za prijave do 7 dana prije polaganja ili 235 USD za prijave do 4 dana prije polaganja ispita.

Rezultati polaganja TOEFL iBT testa

Svaki kandidat koji položi TOEFL iBT ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:
Online Examinee Score Record – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici 6 radnih dana nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati u svoj korisnički račun na službenoj stranici putem vlastitog korisničkog imena i lozinke.
Mailed Examinee Score Record – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Rezultati se šalju 15 radnih dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (za Hrvatsku je to obično dodatnih 10-15 dana). Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se direktno slati Mailed Examinee Score Record. Kandidat može mijenjati listu i dodavati nove institucije sve do 22.00 sata večer prije dana testiranja.

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima potrebno se registrirati na službenoj stranici http://www.toefl.org i izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija koje želite da prime rezultate vašeg TOEFL iBT-a.

Mogućnost ponovnog izlaska na TOEFL iBT test

TOEFL test engleskog jezika možete polagati više puta. Mora proći barem 3 dana između ponovnog izlaska na ispit. Možete izaći koliko god puta želite na ispit, no radi visoke cijene polaganja se više isplati kvalitetno pripremiti i postići dobar rezultat odmah iz prvog pokušaja.

Valjanost rezultata TOEFL iBT testa

Rezultati TOEFL iBT testiranja vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Kako se pripremiti za polaganje TOEFL iBT testa?

Za uspješno polaganje ispita preporučujemo pravovremeno pohađanje pripremnih tečajeva za određeni ispit kao biste stekli iskustvo polaganja testa i kako biste se što kvalitetnije pripremili za polaganje testa. Za postizanje željenih razultata, osim samog razumijevanja i spospobnosti komunikacije na engleskom jeziku, potrebno je poznavati te sigurno vladati specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita koje vam mogu pomoći da ostvarite što veći broj bodova.

Arte et Marte vam omogućuje kvalitetnu i potpunu pripremu za uspješnu prijavu i polaganje TOEFL iBT -a kroz pripremne tečajeve koji uključuju besplatne pripremne materijale (knjige i multimediju) za sve polaznike. Tečaj uključuje unaprijeđenje vještina koje se testiraju na IELTS ispitu ali što je još važnije, i ovladavanje specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita. Neke od tih vještina su posebne tehnike slušanja i čitanja te prepoznavanja određenih informacija, a uključuju i tehnike učinkovitog vođenja bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.
U pristupu poduci i savjetovanju koristimo prokušane principe i metode koje smo usvojili i usavršili kroz godine pedagoškog i metodičkog rada. Grupna nastava organizirana je u malim grupama u terminima prema dogovoru, a naši profesori i kod grupne nastave zadržavaju individualni pristup svakom polazniku. Smatramo i da je naš zadatak polaznicima pružiti potrebnu pomoć u ugodnoj i opuštenoj radnoj atmosferi.

Naglasak stavljamo na mjerljivost napretka pa prije pohađanja tečaja, preporučamo pristupanje probnom ispitu te izlaznom ispitu na kraju tečaja (koji su uračunati u cijenu tečaja). Daljnji rad u grupi ili individualnoj pripremi koncentrirat će se na unapređivanje vještina u kojima kojima ste postigli slabije rezultate.

Tijekom tečaja koristimo stvarne i najažuriranije materijale, a polaznici dobivaju priliku u potpunosti se upoznati sa svim specifičnostima ispita. Ako na našim stranicama i cjeniku ne uspijevate pronaći što tražite, slobodno nam se obratite da zajedno pronađemo rješenje za vas.

Ovisno o vašim potrebama, predznanju i vremenu nudimo vam sljedeće vrste tečajeva:

Priprema u grupi

BRZI GRUPNI TEČAJ 32 sata

Brzi tečaj preporučamo polaznicima koji preko tjedna nisu u mogućnosti odvojiti dulji period vremena za dolazak na nastavu ili koji žive van Zagreba. Zbog velikog broja sati te nešto kraćeg intenziteta nastave, ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na intenzivni dodatni samostalni rad od kuće.

REDOVNI GRUPNI TEČAJ 40 sati

Redovni tečaj je idealan izbor za one one kojima odgovara rad u grupi u relativno kratkom periodu. Ovaj tečaj održava se optimalnom dinamikom i intenzitetom kako bi se dovoljno pažnje posvetilo svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu. Ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na dodatni samostalni rad od kuće.

INTENZIVNI GRUPNI TEČAJ 60 sati

Intenzivni tečaj je idealan izbor za one koji se žele detaljno pripremiti, i/li imaju manje vremena za rad kod kuće, i/li koji imaju nizak rezultat ulaznog ispita, a trebaju postići veliki skok prema ciljanom rezultatu. Intenzivni tečaj traje 60 sati te daje dovoljno vremena da se posveti dovoljno pažnje ponavljanju gramatike, svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu.

Individualna priprema

INDIVIDUALNI TEČAJ 34 sati

Ovaj tečaj je za Vas ako Vam više odgovara individualni pristup te priprema uz maksimalnu podršku profesora, kvalitetnu literaturu i multimediju. Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih tečajeva maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

INDIVIDUALNI MODUL 8 sati

Individualni modul je za polaznike koji trebaju podići rezultat na jednoj ili eventualno dvije vještine (dijelova testa). Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih modula maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

Naše grupe imaju najviše 5 polaznika!
Nastavni materijali za tečaj, ulazni i izlazni ispiti su besplatni!
Tečajevi se održavaju na mjesečnoj bazi.
Za više informacija i predbilježbe molimo Vas da nas kontaktirate.

 

TOEFL

GRUPNI INDIVIDUALNI
Brzi tečaj (32 sata) Redovni tečaj (40 sati) Intenzivni tečaj (60 sati) Individualni tečaj (34 sati) Individualni modul (8 sati)
TOEFL 1.690 1.990 2.790 5.390 1.600

Kontaktirajte nas