TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je međunarodno priznati standardizirani test engleskog jezika koji pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika osoba kojima engleski jezik nije materinji jezik. Često je potreban je za upis na studij u inozemstvu, kao i za upis na mnoge međunarodne programe studija, a široko je prihvaćen i na europskim institucijama visokog obrazovanja. Testiraju se vještine čitanja, slušanja, govora i pisanja. Postoje dva načina pisanja testa: na računalu putem Interneta (Internet-Based Test) ili na papiru. U Hrvatskoj se polaže Internet-Based Test. Rezultati TOEFL iBT testiranja vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Struktura TOEFL ispita

Test se sastoji od četiri dijela:
-Reading (čitanje)
-Listening (slušanje)
-Speaking (usmeni dio)
-Writing (pisanje eseja)
Za Listening i Speaking dio testa koriste se slušalice s integriranim mikrofonom. Test traje otprilike 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta.

Cjelina Trajanje Vrsta zadatka
Reading (čitanje) 60 – 100 minuta Pročitati 3 – 5 akademskih tekstova i odgovoriti na pitanja.
Listening (slušanje) 60 – 90 minuta Poslušati predavanja, rasprave i razgovore, zatim odgovoriti na pitanja.
pauza 10 min -
Speaking (usmeni dio) 20 minuta Dvije su vrste zadataka: izraziti mišljenje na općepoznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i/li odslušanih tema.
Writing (pisanje eseja) 50 minuta Jedan esej piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu a drugime se daje vlastito mišljenje na zadanu temu.

TOEFL CHANGES 2019

Test Section Old TOEFL Format (Long version) New TOEFL Format (Short Version)
Reading
 • 3–4 reading passages
 • 12–14 questions each
 • 60–80 minutes
80/14*4 = 1.4 min per question
 • 3–4 reading passages
 • 10 questions each
 • 54–72 minutes
72/10*4 = 1.8 min per question
Therefore you have about 40 more seconds per question which is an extra 16 minutes to answer all the questions in the reading section 🙂
NO CHANGES TO QUESTION TYPES

Listening
 • 4–6 lectures (6 questions each)
 • 2–3 conversations (5 questions each)
 • 60–90 minutes
90/(36+15) = 1.8 min per question
 • 3–4 lectures (6 questions each)
 • 2–3 conversations (5 questions each)
 • 41–57 minutes
57/(24+15) = 1.5 min per question
There is less time than before per question but the reduced amount of lectures will help you stay focused during the speaking and writing sections.
NO CHANGES TO QUESTION TYPES
Speaking 6 speaking tasks (20 minutes)
 • Speaking Independent Task 1
 • Speaking Independent Task 2
 • Speaking integrated Task 3
 • Speaking integrated Task 4
 • Speaking integrated Task 5
 • Speaking integrated Task 6
4 speaking tasks (17 minutes)
 • Speaking Independent Task 1
 • Speaking Independent Task 2
 • Speaking integrated Task 3
 • Speaking integrated Task 4
 • Speaking integrated Task 5
 • Speaking integrated Task 6
The 4 remaining tasks will be renumbered 1-4 accordingly.

Bodovanje TOEFL ispita

Svaki dio TOEFL iBT testa engleskog jezika koji se polaže u Hrvatskoj nosi 30 bodova, pa je na testu ukupno moguće ostvariti 120 bodova. Test traje 4 sata s jednom stankom od 10 minuta, a polaže se na računalu putem Internetske veze (Internet-Based Test).

Prijava

Za prijavu za TOEFL test engleskog jezika je potrebno otvoriti korisnički račun na stranici Educational Testing Service – http://www.ets.org/toefl/ibt/register/. Čim se registrirate, odaberite zemlju polaganja, grad (u Hrvatskoj su to Zagreb ili Split), zatim testni centar i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja.

Vodite računa o datumu prijave jer cijena polaganja ovisi o tome te iznosi 220 USD za prijave do 7 dana prije polaganja ili 235 USD za prijave do 3 dana prije polaganja ispita. Plaćanje se vrši putem Interneta, a kartice koje se prihvaćaju su: American Express, Discover, JCB, MasterCard ili VISA.

TOEFL test engleskog jezika možete polagati više puta, no radi visoke cijene polaganja se više isplati kvalitetno pripremiti i postići dobar rezultat odmah iz prvog pokušaja.

Mjesta polaganja

TOEFL iBT testiranja provode se u Zagrebu i Splitu.

Termini polaganja

Postoji mogućnost da navedeni datumi, zbog popunjenosti, budu nedostupni u trenutku vaše prijave. Savjetujemo vam stoga da se za polaganje testa prijavite dovoljno unaprijed kako biste osigurali željeni termin.
http://www.ets.org/bin/getprogram.cgi?test=toefl

Cijena testa

220 USD za prijave do 7 dana prije polaganja ili 235 USD za prijave do 3 dana prije polaganja ispita.

Rezultati

Svaki kandidat koji položi TOEFL iBT ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:
-Online examinee score record – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici: (http://www.ets.org/toefl) 15 radnih dana nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati u svoj korisnički račun na službenoj stranici putem vlastitog korisničkog imena i lozinke.
-Mailed examinee score record – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Rezultati se šalju 15 radnih dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (za Hrvatsku je to obično dodatnih 10-15 dana). Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se direktno slati mailed examinee score record. Kandidat može mijenjati listu i dodavati nove institucije sve do 22.00 sata večer prije dana testiranja. Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima potrebno se registrirati na službenoj stranici http://www.toefl.org i izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija koje želite da prime rezultate vašeg TOEFL iBT-a.

Valjanost rezultata

Rezultati TOEFL iBT testiranja vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Pripreme za polaganje TOEFL iBT ispita

Za uspješno polaganje ispita preporučujemo pravovremeno pohađanje pripremnih tečajeva za određeni ispit kao biste stekli iskustvo polaganja testa i kako biste se što kvalitetnije pripremili za polaganje testa. Za postizanje željenih razultata, osim samog razumijevanja i spospobnosti komunikacije na engleskom jeziku, potrebno je poznavati te sigurno vladati specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita koje vam mogu pomoći da ostvarite što veći broj bodova.

Arte et Marte vam omogućuje kvalitetnu i potpunu pripremu za uspješnu prijavu i polaganje TOEFL iBT -a kroz pripremne tečajeve koji uključuju besplatne pripremne materijale (knjige i multimediju) za sve polaznike. Tečaj uključuje unaprijeđenje vještina koje se testiraju na IELTS ispitu ali što je još važnije, i ovladavanje specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita. Neke od tih vještina su posebne tehnike slušanja i čitanja te prepoznavanja određenih informacija, a uključuju i tehnike učinkovitog vođenja bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.
U pristupu poduci i savjetovanju koristimo prokušane principe i metode koje smo usvojili i usavršili kroz godine pedagoškog i metodičkog rada. Grupna nastava organizirana je u malim grupama u terminima prema dogovoru, a naši profesori i kod grupne nastave zadržavaju individualni pristup svakom polazniku. Smatramo i da je naš zadatak polaznicima pružiti potrebnu pomoć u ugodnoj i opuštenoj radnoj atmosferi.

Naglasak stavljamo na mjerljivost napretka pa prije pohađanja tečaja, preporučamo pristupanje probnom ispitu te izlaznom ispitu na kraju tečaja (koji su uračunati u cijenu tečaja). Daljnji rad u grupi ili individualnoj pripremi koncentrirat će se na unapređivanje vještina u kojima kojima ste postigli slabije rezultate.

Tijekom tečaja koristimo stvarne i najažuriranije materijale, a polaznici dobivaju priliku u potpunosti se upoznati sa svim specifičnostima ispita. Ako na našim stranicama i cjeniku ne uspijevate pronaći što tražite, slobodno nam se obratite da zajedno pronađemo rješenje za vas.

Ovisno o vašim potrebama, predznanju i vremenu nudimo vam sljedeće vrste tečajeva:

Priprema u grupi

BRZI GRUPNI TEČAJ 32 sata

Brzi tečaj preporučamo polaznicima koji preko tjedna nisu u mogućnosti odvojiti dulji period vremena za dolazak na nastavu ili koji žive van Zagreba. Zbog velikog broja sati te nešto kraćeg intenziteta nastave, ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na intenzivni dodatni samostalni rad od kuće.

REDOVNI GRUPNI TEČAJ 40 sati

Redovni tečaj je idealan izbor za one one kojima odgovara rad u grupi u relativno kratkom periodu. Ovaj tečaj održava se optimalnom dinamikom i intenzitetom kako bi se dovoljno pažnje posvetilo svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu. Ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na dodatni samostalni rad od kuće.

INTENZIVNI GRUPNI TEČAJ 60 sati

Intenzivni tečaj je idealan izbor za one koji se žele detaljno pripremiti, i/li imaju manje vremena za rad kod kuće, i/li koji imaju nizak rezultat ulaznog ispita, a trebaju postići veliki skok prema ciljanom rezultatu. Intenzivni tečaj traje 60 sati te daje dovoljno vremena da se posveti dovoljno pažnje ponavljanju gramatike, svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu.

Individualna priprema

INDIVIDUALNI TEČAJ 34 sati

Ovaj tečaj je za Vas ako Vam više odgovara individualni pristup te priprema uz maksimalnu podršku profesora, kvalitetnu literaturu i multimediju. Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih tečajeva maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

Naše grupe imaju najviše 5 polaznika!
Nastavni materijali za tečaj, ulazni i izlazni ispiti su besplatni!
Tečajevi se održavaju na mjesečnoj bazi.
Za više informacija i predbilježbe molimo Vas da nas kontaktirate.

 

TOEFL

GRUPNI INDIVIDUALNI
Brzi tečaj (32 sata) Redovni tečaj (40 sati) Intenzivni tečaj (60 sati) Individualni tečaj (34 sati) Individualni modul (8 sati)
TOEFL 1.690 1.990 2.790 5.390 1.600

Kontaktirajte nas