TOEFL ispit (Test of English as a Foreign Language) je međunarodno priznati, standardizirani test engleskog jezika koji pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika osoba kojima engleski nije materinji jezik. Često je potreban je za upis na studij u inozemstvu, kao i za upis na mnoge međunarodne programe studija, a široko je prihvaćen i na europskim institucijama visokog obrazovanja. Testiraju se vještine čitanja, slušanja, govora i pisanja. Postoje dva načina pisanja testa: na računalu putem Interneta (Internet-Based Test) u testnom centru ili na računalu putem Interneta od kuće (Home Edition). 

Struktura TOEFL ispita

Test se sastoji od četiri dijela:

  • Reading (čitanje)
  • Listening (slušanje)
  • Speaking (usmeni dio)
  • Writing (pisanje eseja)

Za Listening i Speaking dio testa koriste se slušalice s integriranim mikrofonom. Test traje otprilike 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta.

CjelinaTrajanjeVrsta zadataka
Reading (čitanje)54 – 72 minuta(1.8 minuta po pitanju)Pročitati 3 – 4 akademska teksta i odgovoriti na pitanja.10 pitanja po tekstu.
Listening (slušanje)41 – 57 minuta(1.5 min po pitanju)Poslušati 3-4 predavanja (svako po 6 pitanja) i 2-3 razgovora (svako po 5 pitanja), zatim odgovoriti na pitanja.
pauza10 min
Speaking (usmeni dio)17 minutaOdgovoriti na 4 zadatka. Dvije su vrste zadataka: izraziti mišljenje na općepoznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i/li odslušanih tema.
Writing (pisanje eseja)50 minutaJedan pisani zadatak piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu, a u drugom se daje vlastito mišljenje na zadanu temu.

Reading (čitanje)

Zadaci čitanja osmišljeni su da procjene koliko dobro čitate tekstove iz akademskog okruženja. Čitat ćete 3-4 teksta od kojih svaki ima od oko 700 riječi te ćete nekon toga odgovarati na 10 pitanja po svakom tekstu. Imate 54 do 72 minute da odgovorite na sva pitanja. Tekstovi su ulomci preuzeti iz sveučilišnih knjiga koji se koriste kao uvod u određeni predmet/sektor. Ne morate biti stručnjak za određenu temu da biste mogli riješiti zadatke. Svi odgovori na pitanja nalaze se u tekstu. Ukoliko se u tekstu spominju specifične/zahtjevnije riječi, objašnjenja tih riječi su dana u glosaru. Tipovi zadataka uključuju pitanja o glavnim idejama teksta, ključnim informacijama, nadopunjavanje rečenica, značenje riječi, ispunjavanje tablica ili nadopunjavanje sažetaka.

Listening (slušanje)

Zadaci na Slušanju provjeravaju koliko dobro razumijete glavne ideje i konkretne činjenice, koliko dobro prepoznajete ideje, stavove i namjeru govornika, te koliko koncentrirano možete pratiti razvoj argumentacije određenog govornog teksta. Slušat ćete dvije vrste zadataka: predavanja i razgovore. Ukupno ćete poslušati 3-4 predavanja a svaki će biti 3-5 minuta dugi te ćete morati odgovoriti na do 6 pitanja po jednom predavanju.  Ukupno ćete odlušati 2-3 razgovora između dva govornika. Svaki će biti 3 minute dugi te ćete morati odgovoriti na do 5 pitanja po razgovoru. Izvorni govornici koje ćete čuti dolaze is Sjeverne Amerike, Velike Britanije, Novog Zelanda ili Australije. Za vrijeme slušanja slobodno možete voditi bilješke kako biste lakše odgovorili na pitanja. Cijelo Slušanje traje 41 do 57 minuta.

Speaking (usmeni dio)

Usmeni dio procjenjuje vašu sposobnost usmenog komuniciranja u akademskom okruženju. Ispit je interaktivan i osmišljen je da podsjeća što više na prave životne situacije. Sastoji se od 4 zadatka koji se bave temama koje možete susresti na fakultetu ili van njega.

U prvom pitanju dajete odgovor koji se sastoji isključivo od vaših osobnih ideja, mišljenja i iskustava. Ocjenjuje se koliko spontano pričate i koliko koherentno i jasno izražavate svoje misli. U ostalim pitanjima kombinirate jezične vještine slušanja, govora, čitanja i govora kako biste odgovorili na pitanja. Ocjenjuje se koliko dobro možete sažeti ideje koje ste pročitali i čuli. Za vrijeme slučanja ili čitanja, slobodno možete voditi bilješke i na taj način još se bolje pripremiti za odgovor.  Za svako pitanje ćete dobiti 15-30 sekundi da pripremite odgovor nakon čega ćete dobiti 45-60 sekundi da odgovorite na pitanja. Odgovore govorite u mikrofon. Vaši odgovori se snimaju i šalju u ETS gdje će ih ocijeniti certificirani ispitivači i AI kompjuterski program. Svako pitanje donosi maksimalno 4 boda. Bodovi se zbrajaju i računa se njihov prosjek koji se onda preračunava na TOEFL skalu. Cijeli Speaking Section traje 17 minuta.

Writing (pisanje eseja)

Ovaj dio ispita se sastoji od dva zadatka u kojem se procjenjuje kako koristite pisani engleski jezik u akademskom okruženju. Očekuje se da ideje i argumente predstavite jasno, koherentno i organizirano. U prvom pisanom zadatku čitat ćete kratki odlomak teksta i slušate kratko predavanje. Nakon toga imate 20 minuta da napišete odgovor/sažetak na pročitanu i odslušanu temu. U drugom zadatku imate 30 minuta da napišete argumentacijski esej na zadanu temu. Pisane zadatke pišete pomoću tipkovnice. Odgovori se šalju u ETS gdje ih ocjenjuju certificirani ispitivači i AI kompjuterski program. Svako pitanje donosi maksimalno 5 bodova. Bodovi se zbrajaju i računa se njihov prosjek koji se onda preračunava na TOEFL skalu. Cijeli Writing dio traje 50 minuta.

Prijava i polaganje TOEFL ispita

TOEFL iBT testiranja provode se u testnim centrima svuda u svijetu pa tako i u Hrvatskoj (u Zagrebu i Splitu). Datume polaganja ispita možete provjeriti na http://www.ets.org/bin/getprogram.cgi?test=toefl. Što se tiče termina polaganja, postoji mogućnost da navedeni datumi, zbog popunjenosti, budu nedostupni u trenutku vaše prijave. Savjetujemo vam stoga da se za polaganje testa prijavite dovoljno unaprijed kako biste osigurali željeni termin. 

Za prijavu na TOEFL test engleskog jezika je potrebno otvoriti korisnički račun na stranici Educational Testing Service http://www.ets.org/toefl/ibt/register/. Čim se registrirate, odaberite zemlju polaganja, grad (u Hrvatskoj su to Zagreb ili Split), zatim testni centar i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja. Cijena polaganja iznosi 260 USD. Plaćanje se vrši putem Interneta. TOEFL test engleskog jezika možete polagati više puta, no radi visoke cijene polaganja više se isplati kvalitetno pripremiti i postići dobar rezultat odmah iz prvog pokušaja.

Pri prijavi možete birati između tri vrste ispita: tradiocionalni TOEFL iBT® koji se polaže na kompjuteru u testnom centru, TOEFL iBT® Paper Edition koji se polaže na papiru u testnom centru ili TOEFL iBT® Home Edition koji se polaže na kompjuteru od kuće.

Bodovanje TOEFL ispita

Svaki dio TOEFL iBT testa engleskog jezika koji se polaže nosi 30 bodova, pa je na testu ukupno moguće ostvariti 120 bodova. Ako ste polagali IBT TOEFL test u testnom centru, službene rezultate ćete dobiti na svoj ETS korisnički račun 6 dana nakon polaganja testa.  Ako ste polagali Home Edition od kuće, službene rezultate ćete dobiti na svoj ETS korisnički račun 6-10 dana nakon polaganja testa. MyBest® scores ili Superscores omogućuje prikaz vaših najboljih rezultata kombinirajući rezultate sa različitih termina polaganja testa u poslijednje 2 godine. 

Rezultati TOEFL testa

Svaki kandidat koji položi TOEFL iBT ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

Online examinee score record – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici: (http://www.ets.org/toefl) 15 radnih dana nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati u svoj korisnički račun na službenoj stranici putem vlastitog korisničkog imena i lozinke.

Mailed examinee score record – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Rezultati se šalju 15 radnih dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (za Hrvatsku je to obično dodatnih 10-15 dana). Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se direktno slati mailed examinee score record. Kandidat može mijenjati listu i dodavati nove institucije sve do 22.00 sata večer prije dana testiranja. Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima potrebno se registrirati na službenoj stranici http://www.toefl.org i izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija koje želite da prime rezultate vašeg TOEFL iBT-a.

Rezultati TOEFL iBT testiranja vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Ako uskoro izlazite na TOEFL test, evo konkretnijih uputa za dan kada polažete test. Tko polaže test u testnom centru, pogledajte upute ovdje https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/test-day/test-center/. Ako pak polažete test kod kuće, pogledajte upute ovdje https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/test-day/at-home/.

Vezani članci:

1. Što je bolje, TOEFL ili IELTS? Saznajte na našem blogu: https://www.arteetmarte.hr/sto-je-bolje-toefl-ili-ielts/

2. Podsjećamo vas da je od 11.09.2020. Algebra testni centar postala certificirani testni centar za ETS ispite TOEFL iBT®. Saznajte više na https://www.algebra.hr/testni-centar/

Izvori:

1. https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/about/content/reading. Pristupano 12. siječnja 2022.

2. https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/scores/. Pristupano 14. siječnja 2022.

3. https://www.ets.org/toefl_itp/content/. Pristupano 12. siječnja 2022.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.