Što je bolje, TOEFL ili IELTS?

By 22/11/2017blog

Jedno od prvih pitanja naših polaznika koji upisuju studij u inozemstvu upravo je pitanje iz naslova. Neke ustanove su isključive i traže samo IELTS ili samo TOEFL ispit, a često je jedan od uvjeta i određeni broj bodova, dok velik broj sveučilišta i institucija priznaje oba ispita.

TOEFL ili IELTS, pitanje je sad! Iako djeluje neobično, odgovor je zapravo vrlo jednostavan – bolji je onaj koji je vama bolji, odnosno onaj koji vam “bolje leži”.


Ono što im je zajedničko je to da ispit ne možete pasti.
Naime, na temelju osvojenoga broja bodova interpretiraju se rezultati i određuje se na kojoj je razini vaše znanje engleskoga jezika.

TOEFL i IELTS ispiti testiraju četiri jezične kompetencije i sastoje se od čitanja (Reading), slušanja (Listening), usmenog dijela ili govorenja (Speaking) i pisanja (Writing). Provođenje testiranja se razlikuje. TOEFL test polaže se na računalu putem interneta odjednom i traje otprilike 4 sata s pauzom od 10 minuta. IELTS ispit polaže se na papiru traje nešto kraće od 3 sata, ali ponekad se polaže u dva navrata. Usmeni dio IELTS ispita polaže se na dan ispita ili nekoliko dana do dan ranije u razgovoru s izvornim govornikom, dok tijekom usmenog dijela TOEFL ispita razgovarate s – računalom. U Hrvatskoj oba ispita možete polagati u Splitu i Zagrebu.

Testovi se boduju na različite načine, a valjanost rezultata oba testa je dvije godine. Na TOEFL ispitu možete ostvariti po 30 bodova u svakome dijelu, što ukupno čini 120 boda. Svaki dio IELTS testa boduje se ocjenom od 0 do 9, a tako se prikazuje i ukupni rezultat. “Prevođenje” ukupnih TOEFL bodova u IELTS bodove prikazuje sljedeća ljestvica.

Za postizanje željenih rezultata nije dovoljno razumijevanje i spospobnost komunikacije na engleskom jeziku. Potrebno je ovladati specifičnim tehnikama polaganja ovih ispita. TOEFL i IELTS standardizirani su testovi što znači da uz stručno usmjeravanje i vježbu možete naučiti i usvojiti ove specifične tehnike i ostvariti dobar rezultat neovisno o odabiru. Neke od tih vještina posebne su tehnike slušanja i čitanja te prepoznavanje određenih informacija, a uključuju i tehnike učinkovitog vođenja bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.

Priprema za TOEFL i IELTS ispit u našem knowlegde boot campu uključuje i ovladavanje ovim specifičnim tehnikama polaganja ispita. Knjige, priručnici, materijali za rad i multimedija besplatni su za svakoga našeg polaznika, kao i ulazni i izlazni ispit. Pripremni tečajevi za IELTS i TOEFL jednako traju i fond sati je isti, a razlikuju se udžbenici i materijali koji se koriste tijekom tečaja jer su prilagođeni konkretnom ispitu.

Oba su testa iscrpna i temeljita. Pri odabiru prvo provjerite uvjete fakulteta u inozemstvu koji želite upisati. Nakon toga praktično pristupite odabiru ispita i vodite se vlastitim vještinama i sposobnostima.
Neke od sljedećih tvrdnji mogle bi vam pomoći pri odabiru ispita.

  • Opušteno radim na računalu.
  • OK mi je govoriti u mikrofon.
  • Na računalu brzo tipkam.
  • Autentične engleske izvore (koje čitam, slušam i gledam) koristim u svrhu informiranja.

Ako ste se pronašli u većini ovih tvrdnji, možda je TOEFL pravi izbor za vas.

Ako se pronađete u sljedećim tvrdnjama, razmislite i o IELTS ispitu.

  • Ugodni su mi detaljni intervjui uživo.
  • Imam čitak rukopis.
  • Ne pada mi teško raspavljati o neakademskim temama na engleskom jeziku.
  • Autentične engleske izvore (koje čitam, slušam i gledam) koristim u svrhu zabave.

Ako se i dalje ne možete odlučiti, javite se nama da vam pomognemo pri odabiru ili riješite kviz o studiranju u inozemstvu.

Cijena polaganja TOEFL i IELTS ispita također je slična. Ipak zbog visoke cijene, oko 1500 kuna za TOEFL i 1610 kuna za IELTS ispit, predlažemo vam dobru pripremu čime ćete si osigurati dobar rezultat iz prvog pokušaja.

I dok se IELTS test organizira jednom mjesečno, TOEFL ipak možete polagati nešto češće. Najbolje je informirati se o datumima polaganja TOEFL i IELTS ispita i prijaviti se dovoljno rano. Bilo bi šteta propustiti rok prijave na odabrani fakultet u inozemstvu zbog popunjenosti termina polaganja ispita.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.