IELTS (International English Language Testing System) je standardizirani test, kreira ga Sveučilište Cambridge te pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika. IELTS ispit testira sve razine znanja engleskog jezika čime možete koristiti stečeno znanje za potrebe rada u inozemstvu ili studiranja. Rezultate IELTS testa traže sveučilišta, poslodavci, imigracijske službe te strukovna tijela diljem svijeta. Polaganje IELTS testa je uvjet za imigraciju u Australiju, Novi Zeland i Kanadu.

Postoje dvije vrste IELTS testa:
IELTS Academic – koristi se u svrhe studiranja i priključivanja profesionalnim organizacijama,
IELTS General – koristi se u svrhe zapošljavanja i boravka u inozemstvu.

Struktura IELTS testa

IELTS ispit se polaže na papiru (Paper based) te se sastoji od 4 modula koji se obično polažu ovim redoslijedom:
– Listening (slušanje)
– Reading (čitanje)
– Writing (pisanje eseja)
– Speaking (usmeni dio)

Prva tri dijela se polažu za redom, bez pauze. Usmeni dio (Speaking) se polaže par dana prije polaganja ostalih dijelova. Slušanje i usmeni dio su jednaki za kandidate za IELTS Academic test i za IELTS General test, dok se čitanje i pisanje eseja razlikuju.

Cjelina Trajanje Vrsta zadataka
Listening (slušanje) 30 minuta + 10 minuta za prepisivanje odgovora na listu odgovora Odslušati 4 razgovora ili predavanja i odgovoriti na pitanja.
Reading (čitanje) 60 minuta Pročitati 3 – 5 tekstova i odgovoriti na pitanja.
Writing (pisanje eseja) 60 minuta (20 + 40 minuta) Jedan esej je odgovor na pročitanu temu (najmanje 150 riječi) a u drugom dajete vlastito mišljenje na zadanu temu (najmanje 250 riječi).
Speaking (usmeni dio) 11 – 14 minuta Tri su vrste zadataka: u prvome se predstavljate i govorite o sebi; u drugome dobijete karticu s temom o kojoj ćete (nakon 1 minute pripreme) govoriti 2 minute i odgovoriti na pitanja ispitivača; u trećem dijeli vas ispitivač dodatno ispituje o prethodnoj temi.

Bodovanje IELTS ispita

Rezultati IELTS testa se vrednuju prema ljestvici koja se kreće od 0 do 9. Istraživanja pokazuju da 9 razina na IELTS testu korespondira s tablicom Vijeća Europe na sljedeći način:

Council of Europe
Common European Framework
IELTS
bandscores
C2 Good user (Vrsni govornik) 8.5+
C1 Competent User (Napredni govornik) 7.0 – 8.0
B2 Independent User (Samostalni govornik) 5.5 – 6.5
B1 Threshold User (Prijelazni stupanj) 4.0 – 5.0
A2 Waystage User (Temeljni stupanj) 1.0 – 3.5
A1 Breakthrough (Pripremni stupanj)

Prijava za polaganje IELTS testa

Važno je da se na vrijeme informirate o datumima održavanja IELTS testa i mjestima polaganja. Detaljnije informacije o datumima i mjestu održavanja ispita te primjer IELTS testa možete pronaći na službenoj internetskoj stranici British Councila.

Od prosinaca 2019. možete odlučiti da li ćete polagati IELTS na papiru ili na kompjuteru. Sadržaj, trajanje i struktura ispita ostaje ista. Usmeni dio (Speaking section) se i dalje provodi s IELTS ispitivačem. Ovdje možete naći primjere ispita koji se piše na kompjuteru.

Za IELTS  test se možete prijaviti ovdje. Kada odlučite kada ćete polagati ispit, važno je da krenete sa pripremama za test.

Mjesta polaganja

IELTS ispite provodi isključivo British Council i testovi polažu u njihovim administracijskim centrima u Zagrebu i Splitu.

Termini polaganja

Ispiti se obično održavaju jednom mjesečno (najčešće subota krajem mjeseca) prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Datume provjerite ovdje.

Cijena IELTS testa

IELTS Academic test 1.610 kn
IELTS General test 1.610 kn

IELTS rezultati

Rezultati se dobivaju e-mailom 2 tjedna nakon polaganja. Rezultati IELTS testa engleskog jezika vrijede 2 godine.

Kako se pripremiti za polaganje IELTS ispita?

Za uspješno polaganje IELTS ispita preporučujemo pravovremeno pohađanje pripremnih tečajeva za određeni ispit kao biste stekli iskustvo polaganja testa i kako biste se što kvalitetnije pripremili za polaganje testa. Za postizanje željenih razultata, osim samog razumijevanja i spospobnosti komunikacije na engleskom jeziku, potrebno je poznavati te sigurno vladati specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita koje vam mogu pomoći da ostvarite što veći broj bodova.

Arte et Marte vam omogućuje kvalitetnu i potpunu pripremu za uspješnu prijavu i polaganje IELTS-a kroz pripremne tečajeve koji uključuju besplatne pripremne materijale (knjige i multimediju) za sve polaznike. Tečaj uključuje primjere IELTS testa unaprijeđenje vještina koje se testiraju na IELTS ispitu ali što je još važnije, i ovladavanje specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita. Neke od tih vještina su posebne tehnike slušanja i čitanja te prepoznavanja određenih informacija, a uključuju i tehnike učinkovitog vođenja bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.

U pristupu poduci i savjetovanju koristimo prokušane principe i metode koje smo usvojili i usavršili kroz godine pedagoškog i metodičkog rada. Grupna nastava organizirana je u malim grupama u terminima prema dogovoru, a naši profesori i kod grupne nastave zadržavaju individualni pristup svakom polazniku. Smatramo i da je naš zadatak polaznicima pružiti potrebnu pomoć u ugodnoj i opuštenoj radnoj atmosferi.

Naglasak stavljamo na mjerljivost napretka pa prije pohađanja tečaja, preporučamo pristupanje probnom ispitu te izlaznom ispitu na kraju tečaja (koji su uračunati u cijenu tečaja). Daljnji rad u grupi ili individualnoj pripremi koncentrirat će se na unapređivanje vještina u kojima kojima ste postigli slabije rezultate.

Tijekom tečaja koristimo stvarne i najažuriranije materijale, a polaznici dobivaju priliku u potpunosti se upoznati sa svim specifičnostima ispita. Ako na našim stranicama i cjeniku ne uspijevate pronaći što tražite, slobodno nam se obratite da zajedno pronađemo rješenje za vas.

 

 

Ovisno o vašim potrebama, predznanju i vremenu nudimo vam sljedeće vrste priprema:

Grupna priprema za IELTS test

BRZI GRUPNI TEČAJ 32 sat

Brzi tečaj za IELTS ispit preporučamo polaznicima koji preko tjedna nisu u mogućnosti odvojiti dulji period vremena za dolazak na nastavu ili koji žive van Zagreba. Zbog velikog broja sati te nešto kraćeg intenziteta nastave, ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na intenzivni dodatni samostalni rad od kuće.

REDOVNI GRUPNI TEČAJ 40 sati

Redovni tečaj je idealan izbor za one one kojima odgovara rad u grupi u relativno kratkom periodu. Ovaj tečaj održava se optimalnom dinamikom i intenzitetom kako bi se dovoljno pažnje posvetilo svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu. Ovaj tečaj podrazumijeva spremnost na dodatni samostalni rad od kuće.

INTENZIVNI GRUPNI TEČAJ 60 sati

Intenzivni tečaj je idealan izbor za one koji se žele detaljno pripremiti, i/li imaju manje vremena za rad kod kuće, i/li koji imaju nizak rezultat ulaznog ispita, a trebaju postići veliki skok prema ciljanom rezultatu. Intenzivni tečaj traje 60 sati te daje dovoljno vremena da se posveti dovoljno pažnje ponavljanju gramatike, svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu.

Individualna priprema za IELTS test

INDIVIDUALNI TEČAJ 34 sati

Ovaj IELTS tečaj je za Vas ako Vam više odgovara individualni pristup te priprema uz maksimalnu podršku profesora, kvalitetnu literaturu i multimediju. Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih tečajeva maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

INDIVIDUALNI MODUL 8 sati

Individualni modul je za polaznike koji trebaju podići rezultat na jednoj ili eventualno dvije vještine (dijelova testa). Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih modula maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

Naše grupe imaju najviše 5 polaznika!

Nastavni materijali za tečaj, ulazni i izlazni primjeri IELTS ispita su besplatni. 

IELTS tečajevi se održavaju na mjesečnoj bazi u Zagrebu i putem Skypea.

Cijene individualne i grupne pripreme možete naći na našem cjeniku.

Za više informacija i predbilježbe molimo Vas da nas kontaktirate.

IELTS

GRUPNI INDIVIDUALNI
Brzi tečaj (32 sata) Redovni tečaj (40 sati) Intenzivni tečaj (60 sati) Individualni tečaj (34 sati) Individualni modul (8 sati)
IELTS 1.690 1.990 2.490 5.390 1.600

 

Kontaktirajte nas