Zašto je motivacijsko pismo toliko važno?

By 09/04/2018blog

Među svim dokumentima koje je potrebno prikupiti pri prijavljivanju za upis studija u inozemstvu, motivacijsko pismo, kao sastavni dio prijave, izdvojili bismo kao jedan od najvažnijih. Motivacijsko pismo nije samo još jedan traženi dokument, već je vaša ulaznica na fakultet.

Motivacijskim pismom ćete se u budućnosti prijavljivati i za posao, a pri prijavi na sveučilišta ono je jedini dokument u kojemu je razina kreativnosti, slikovitosti, originalnosti te individualnosti veća nego u životopisu i ostalim dokumentima potrebnima za upis na studij na strano sveučilište. Iskoristite slobodu koju motivacijsko pismo pruža i prikažite se u najboljem svjetlu!

 

 

Želeći si olakšati i pojednostaviti pisanje motivacijskoga pisma, mnogi posegnu za Google tražilicom i “najboljim primjerima” motivacijskoga pisma. Zašto Google rezultati i već napisana i uspješna motivacijska pisma ne mogu biti najbolja i za vas?

Motivacijsko pismo slika je vas, a svaka osoba je – jedinstvena. Tako bi valjalo pristupiti i pisanju motivacijskoga pisma.

U motivacijskom pismu važno je da:

  • Na što uvjerljiviji način objasnite zašto vam se sviđa studij i što vas na odabranom fakultetu privlači. Pokažite im da ste upoznati s njihovim programom, zašto ga želite te zašto ste baš Vi pravi kandidat. Komisija koja će čitati vaše motivacijsko pismo, procjenjivat će vašu sposobnost da odgovorite na zahtjeve studija i odabranog programa. Pokažite da ste spremi na zahtjeve studija te objasnite kako se odabir studija uklapa u vaš dugotrajni cilj u budućnosti.
  • Svoja znanja, vještine i hobije potkrijepite dokazima. Obrazložite kako svojim dosadašnjim iskustvima možete pridonijeti već raznolikoj studentskoj zajednici fakulteta na koji se prijavljujete. Nemojte pisati ono što mislite da komisija želi pročitati. Pokažite izvrsnost u raznolikosti svojih školskih, ali i izvanškolskih aktivnosti.
  • Take your time. Promislite što želite izraziti te pronađite najbolji način da tu poruku prenesete. Imajte na umu tehničke zahtjeve pisanja motivacijskoga pisma, broj riječi te eventualno propisanu veličinu i fonta slova. U skladu s gramatičkim i pravopisnim pravilima argumentirano i jasno izrazite misli i ideje. Iskreno i točno navedite korištene izvore za citate ili određene pojmove ako ih koristite. I najvažnije od svega, ne kopirajte.

Komisija je pročitala stotine i stotine motivacijskih pisama i njihovo iskusno oko brzo će uvidjeti generičke rečenice koje svi koriste. Osigurajte si svoje mjesto na željenom fakultetu kvalitetno napisanim motivacijskim pismom, jedinstvenim i originalnim, kao što ste i Vi.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.