SAT (Scholastic Aptitude Test) je standardizirani ispit koji procjenjuje akademske sposobnosti kroz kvantitativni dio, razumijevanje čitanja (na engleskom jeziku) i gramatičke i pravopisne zakonitosti te pisanje eseja. Sastoji se od tri dijela: test čitanja, test pisanja i jezičnih sposobnosti i matematički dio. Maksimalan broj bodova je 1600. Ispit je potreban za upis na preddiplomske studije, prvenstveno u SAD-u, ali i u Europi (npr. za Sveučilište Bocconi u Italiji i IE sveučilište u Španjolskoj).

SAT je vrlo stari test. Prvi put se pojavio 1926. i bio je temeljen na testu inteligencije za američke vojnike u Prvom svjetskom ratu. Početkom 20. stoljeća svako sveučilište je imalo svoj prijemni ispit i kandidati su morali putovati na lice mjesta kako bi ga polagali. Zato je osnovan “The College Board”, udruga sveučilišta na sjeveroistoku SAD, koja je proizvela standardizirani test za upis prvenstveno na “Seven Sisters” i “Ivy League” sveučilišta. TIjekom godina test se mijenjao ali se definitivno pokazao, kao ACT, kao odlično sredstvo za određivanje budućeg uspjeha studenata. Većina fakulteta prihvaća rezultate oba testa.

Struktura SAT Reasoning ispita

Writing and Language  (pisanje i jezične vještine)

Test pisanja i jezičnih vještina sastoji se od 4 teksta različite težine i 44 zadataka s ponuđenim odgovorima (11 pitanja po tekstu). Test pisanja i jezičnih vještina traje 35 minuta.

Tekstovi sadrže 400 do 450 riječi a bave se temama iz društevnih i prirodnih znanosti. Neki od tekstova sadrže grafove, informacijske grafike ili grafikone koje treba interpretirati zajedno s pisanim dijelom teksta. Ispitanici čitaju tekst i predlažu korekcije ili unaprijeđene verzije pocrtanih dijelova teksta. U pitanjima se traži da ispitanik procijeni da li se navedena ideja može izraziti na bolji način ili da ispravi greške u strukturi rečenice, gramatici, upotrebi jezika i interpunkcije.

Reading (čitanje)

Na testu čitanja čitat ćete pet različitih tekstova nakon kojih ćete zasebno za svaki tekst rješavati pitanja s ponuđenim odgovorima. Test čitanja traje 65 minuta i sadrži ukupno 52 pitanja. 

Od pet tekstova, četiri teksta su zasebni tekstovi dok se jedan tekst sastoji od dva teksta koji se bave istom temom. Svaki od njih ima po 500 do 750 tiječi. Što se tiče vrste tekstova, jedan tekst je odlomak jz književnog teksta, 1 ili 2 teksta odlomci su nekih od dokumenata vezanih uz osnivanje Sjedinjenih Američkih Država (kao npr. američki ustav) ili se bave nekim od njihovih glavnih tema (npr. govor Nelsona Mandele koji govori o slobodi, pravdi ili ljudskom dostojanstvu), 1 tekst je na temu ekonomije, psihologije, sociologije ili neke druge društvene znanosti te 2 teksta koji su odlomci iz znanstvenih radova koji se bave osnovnim konceptima iz područja znanosti o razvoju zemlje, biologije, kemije ili fizike. Kako biste riješili zadatke na testu čitanja, nije potrebno prethodno znanje o navedenim temama. Svi odgovori su dani u tekstu.

Mathematics (matematika)

Matematički dio je podjeljen na dva dijela: matematika – bez kalkulatora (Math Test – No Calculator) i matematika – s kalkulatorom (Math Test – Calculator). Ukupno, matematički dio traje 80 minuta i uključuje 58 pitanja, od kojih su 45 pitanja s ponuđenim odgovorima a 13 pitanja su otvorenog tipa. Pitanja i zadaci vezani su uz aritmetičke operacije, algebru, geometriju, statistiku i vjerojatnosti. Dio zadataka iz matematike podrazumijeva zaokruživanje točnog odgovora a dio upisivanje odgovora u specifičnu tablicu/mrežu.

CjelinaTrajanjeVrsta zadataka
Reading (čitanje)65 minuta52 zadatka. Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja na zaokruživanje vezana uz razumijevanje teksta.
Writing and Language  (pisanje i jezične vještine)35 minuta44 zadatka. Pitanja na zaokruživanje vezana uz uočavanje i ispravljanje gramatičkih grešaka i pravilnog korištenja jezika.
Mathematics–No Calculator (matematika- bez kalkulatora)25 minuta20 zadatka. Pitanja i zadaci vezani uz aritmetičke operacije, algebru, geometriju, statistiku i vjerojatnosti.
Mathematics–Calculator (matematika-s kalkulatorom)55 minuta
38 zadatka. Pitanja i zadaci vezani uz aritmetičke operacije, algebru, geometriju, statistiku i vjerojatnosti.
Essay (nije obavezno)50 minutaJedan esej. Piše se na kraju testiranja. Iz njega se iščitavaju vještine čitanja i pisanja te analitičkog i kritičkog mišljenja.

Bodovanje i rezultati SAT Digital testa

Na SAT Digital testu možete ostvariti 400-1600 bodova, odnosno 200-800 bodova po području testiranja. Osmišljen je tako da je teško, ali ne i nemoguće, dobiti maksimalan broj bodova. Čitanje i pisanje čine jedno područje, a matematika čini drugo. Vezano uz način bodovanja, za svaki točan odgovor dobivate 1 bod, dok za svako neodgovoreno pitanje ili zadatak ili netočno odgovoreno pitanje dobivate 0 bodova. Dakle, nema negativnih bodova. Postoje još i bodovi koje ostvarujete analitičkim čitanjem i rješavanjem problema kroz test, a možete ih ostvariti 10-40. Ukupni ostvareni broj bodova se preračunava na SAT bodovnu skalu. Konverzijske tablice posebno se izrađuju za svaki test.

S 1500 bodova ste u gornjih 1%. S 1070 bodova ste otprilike na sredini, i ako ste osjetno ispod toga, bit će vam se teško upisati na fakultet. Za bilo koje vrhunsko sveučilište treba vam najmanje 1400 bodova – bez toga se niste trebali niti prijavljivati jer te molbe vjerojatno neće ni ući u razmatranje. Navedeni bodovi ne znače da će vas primiti, samo da će vas uopće razmatrati.

Svaki kandidat koji položi SAT Digital ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:
-Online score report – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici http://www.collegeboard.com nekoliko tjedana nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati na službenu stranicu koristeći vlastiti username i password.
-Mailed score report – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Točan datum dostave ovisi o lokaciji na koju se isporučuje.

Rezultati SAT Reasoning vrijede do sljedećeg polaganja testa.

Prijava i mjesta polaganja

SAT Digital možete prijaviti preko službene internetske stranice neprofitne organizacije College Board koja je nadležna za ove ispite: www.collegeboard.com. Testiranja za SAT Reasoning organiziraju se 6 puta godišnje (u listopadu, prosincu, ožujku i svibnju). Termini polaganja SAT Reasoning su dostupni na internetskoj stranici https://satsuite.collegeboard.org/sat/registration/international-testing/dates-deadlines

Prilikom prijave posebno vodite računa o tome da rokovi prijave za SAT nisu jednaki za polaganje testa u Americi (US dates) i za polaganje testa u ostalim zemljama (International dates). Cijena SAT Digital testa je od 24. kolovoza 2024. je 111 USD (Registration fee 68 USD + International processing fee 43 USD).

Za polaganje u ostalim zemljama rok prijave je otprilike 2 tjedna kraći pa pazite da se prijavite na vrijeme kako ne bi plaćali zakasninu koja iznosi dodatnih 25 ili 35 USD na redovnu cijenu prijave polaganja testa. Sve dodatne troškove možete provjeriti ovdje https://satsuite.collegeboard.org/sat/registration/international-testing/fees.

U Zagrebu se SAT Digital polaže u službenom administracijskom centru za SAT na sljedećoj lokaciji: Američka međunarodna škola u Zagrebu, Damira Tomljanovica-Gavrana 3, 10000 Zagreb, Tel.: +385994040034, E-mail: kristina.sprljan@aisz.hr, www.aisz.hr.

SAT subjects i esej na SAT se više ne polažu kao dio SAT testa. 

Vezani članci:

1. Ako uskoro izlazite na SAT test, evo konkretnijih uputa za dan kada polažete test: https://satsuite.collegeboard.org/sat/what-to-bring-do

2. Pročitajte sigurnosne mjere na mjestima testiranja za SAT: ispunjavanje anketnog upitnika o COVID-19 i suglasnost nošenja maske za cijelo vrijeme testiranja: https://pages.collegeboard.org/sat-covid-19-updates

3. Pogledajte spisak američkih sveučilišta koji odobravaju waiver za SAT test za upis na dodiplomske studije u jesenskom semestru 2021. godine https://www.fairtest.org/sites/default/files/ACT-SATWaiversfor2020Admissions.pdf

4. Ako ne znate da li biste polagali SAT ili ACT, saznajte više na https://www.studyusa.com/en/a/1305/act-vs-sat-ultimate-guide-to-choosing-the-right-test

5. Koliko novih riječi trebam naučiti za uspješno polaganje SAT-a? Odgovor saznajte na službenim stranicama: https://satsuite.collegeboard.org/sat/whats-on-the-test/reading/sat-vocabulary

6. Ukinuti SAT su subjects-i i esej. https://blog.collegeboard.org/January-2021-sat-subject-test-and-essay-faq

Izvori:

1. https://satsuite.collegeboard.org/sat. Pristupano 10. siječnja 2024.

2. https://satsuite.collegeboard.org/sat/whats-on-the-test. Pristupano 11. siječnja 2024.

3. https://satsuite.collegeboard.org/sat/whats-on-the-test/writing-language. Pristupano 10. siječnja 2024.

4. https://satsuite.collegeboard.org/sat/whats-on-the-test/math/overview. Pristupano 11. siječnja 2024.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram
Tiktok