Od ožujka 2023. međunarodni studenti polažu novu, digitaliziranu verziju SAT testa. Najvažnije novosti su:

  • Umjesto stare SAT verzije testa na papiru, polagatelji polažu SAT ispit na računalu preko digitalne aplikacije koja se preuzima na računalu. Test se i dalje polaže u testnom centru. 
  • Test se, umjesto staria 4 dijela, sada sastoji od 2 dijela (Sections): Čitanje i jezične vještine (Reading and Writing) i Matematika (Math). Svaki od navedenih dijelova sadrži dva zasebna modula (Module).
  • Umjesto 3 sata, test traje 2 sata i 14 minuta a polagatelji imaju više vremena po svakom pitanju. Između dva dijela postoji pauza od 10 minuta.
  • Rezultate testa polagatelji će dobiti u roku od par dana a ne tjedana.
  • Zadaci čitanja sadrže kraće odlomke i sadrže jedno pitanje po odlomku.
  • Kalkulator se može koristiti na oba matematička modula.
  • College Board (administrator testa) je izdao Blubook app preko koje se mogu vježbati digitalni testovi.

S obzirom na socioekonomske razlike i različite akademske sustave ocjenjivanja u cijelom svijetu, za međunarodne studente, standardizirani rezultati ispita kao što je SAT i ACT, i dalje su snažni pokazatelji sposobnosti. Visoki rezultat na SATu govori o razini znanja usvojenih u srednjoj školi te visini akademskih vještina potrebnih za upis na sveučilište. Čak i kod sveučilišta kod kojih SAT više nije obavezan za upis, SAT DIGITAL će vam zasigurno dati konkurentnu prednost pred drugim kandidatima. 

College Board objašnjava da je SAT DIGITAL modernizirana verzija testa koji će se lakše provoditi, bit će sigurniji za provedbu, ali i relevantniji.

Group of Graduates during commencement. Concept education congratulation in University. Graduation Ceremony ,Congratulated the graduates in University during commencement.

Jedna od najvećih novosti SAT DIGTALa je da je test postao computer-adaptive. Evo podjednostavljenog objašnjenja. Prvi modul svakog dijela testa sadrži zadatke različitih razina (lakše, srednje teške i teške zadatke), uključujući i po dva testna pitanja koja se ne računaju u ukupan rezultat. Drugi modul svakog dijela testa sadrži lakše ili teže zadatke od onih na prvom modulu, uključujući i po dva testna pitanja koja se isto tako ne računaju u ukupan rezultat. Na osnovi uspješnosti rješavanja prvog modula, kompjuter generira drugi modul tog dijela testa sa lakšim ili težim pitanjima. Na taj način se skraćuje vrijeme poglaganja testa jer se set pitanja u drugom dijelu svakog dijela ‘personalizira’ za svakog polagatelja testa. Ukoliko dobijete lakši set pitanja u drugom modulu, nećete moći postići najveći broj bodova. Stoga je važno da se što bolje na vrijeme pripremite kako biste osigurali što viši broj bodova na prvom modulu u oba dijela testa.

Zadaci čitanja bili su na starom SATu vezani uz tekstove koji su bili dugi i vrlo zamorni za čitanje i rješavanje. SAT DIGITAL sadrži kraće odlomke i sadrži jedno pitanje po odlomku. Odlomci koji se pojavljuju na Reading and Writing-u preuzeti su iz šireg spektra akademskih tekstova kakve studenti mogu očekivati na budućim sveučilištima.

Kalkulator se može koristiti na oba matematička modula. Studenti mogu koristiti kalkulator koji je ugrađen u SAT DIGITAL aplikaciju na računalu ili mogu ponijeti svoj kalkulator. Skraćena je dužina problemskih zadataka (in-context questions) na Matematici

Tablični prikaz osnovnih karakteristika SAT testa:

KategorijaČitanje i jezične vještine (Reading and Writing)Matematika (Math)
Format2 odvojena modula2 odvojena modula
Duljina1. Modul: 27 pitanja2. Modul: 27 pitanja1. Modul: 22 pitanja2. Modul: 22 pitanja
Vrijeme po svakom dijelu1. Modul: 32 minute2. Modul: 32 minute1. Modul: 35 minuta2. Modul: 35 minuta
Ukupni broj pitanja54 pitanja44 pitanja
Ukupno vrijeme 64 minute70 minuta
Područje/temeKnjiževnost, humanističke, društvene i prirodne znanosti Prirodne znanosti, društvene znanosti

Iz svega možemo zaključiti da novi format testa manje pažnje usmjerava na izdržljivost i brzinu rješavanja testa, a više na konkretno znanje i testiranje vještina potrebnih za studiranje. To zvuči obećavajuće za međunarodne polagatelje pa vam savjetujemo da što bolje i učinkovitije iskoristite nove mogućnosti!

Trenutno nudimo kraće blitz SAT DIGITAL tečajeve ali i standardne duže SAT DIGITAL tečajeve koji će vas kvalitetno pripremiti da sa što manje stresa postignete što viši rezultat.

Datumi polaganja ispita:

https://satsuite.collegeboard.org/sat/registration/international-testing/dates-deadlines

Cijene polaganja testa:

https://satsuite.collegeboard.org/digital/international-testing/fees

Aplikacije preko koje možete vježbati digitalne verzije testova:

https://bluebook.collegeboard.org/

Detaljnije informacije o SAT DIGITALu:

https://satsuite.collegeboard.org/media/pdf/digital-sat-test-spec-overview.pdf

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram
Tiktok