Za uspje┼ínu prijavu na fakultete u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu te na fakultete u Europskoj uniji koji nude┬áprograme na engleskom jeziku preporu─Źujemo pravovremenu pripremu budu─çi da vremenski period u kojem se zaprimaju prijave traje od datuma otvaranje prijava do datuma krajnjeg roka predaje dokumenata i zatvaranja prijave. U ve─çini slu─Źajeva radi se o periodu od par mjeseci.

 

Koraci za prijavu su sljede─çi:

 

1. PRIPREMA PRIJAVNE DOKUMENTACIJE
2. POLAGANJE STANDARDIZIRANIH TESTOVA
3. PREDAJA DODATNE DOKUMENTACIJE
4. INTERVJU

 

1. Priprema prijavne dokumentacije

Priprema prijavne dokumentacije se naj─Źe┼í─çe sastoji od otvaranja korisni─Źkog ra─Źuna na web stranici sveu─Źili┼íta, popunjavanja prijavnog obrasca te ispunjavanja i prikupljanja dodatne prijavne dokumentacije: ┼żivotopisa, eseja, motivacijskog pisma (Personal Statement ili Statement of Purpose), pisma preporuke, odgovora na specifi─Źna pitanja prema zahtjevima sveu─Źili┼íta te obrazovnih dokumenata.

Prvo preporu─Źamo pravovremeno otvaranje korisni─Źkog ra─Źuna na web stranici sveu─Źili┼íta kako biste se upoznali sa specifi─Źnostima prijavnog obrasca i zahtjeva prihvatljivosti pojedinog sveu─Źili┼íta. Sljede─çe se preporu─Źa ispuniti podatke koji su vam poznati i/li dostupni te zapo─Źeti rad i prikupljanje dodatne prijavne dokumentacije.

Dodatnu prijavnu dokumentaciju naj─Źe┼í─çe ─Źine:
-┼żivotopis,
-esej, motivacijsko pismo (Personal Statement ili Statement of Purpose),
-pismo/a preporuke,
-odgovori na specifi─Źna pitanja prema zahtjevima sveu─Źili┼íta,
-prijepis/prijevod obrazovnih dokumenata.

Izrada ┼żivotopisa

┼Żivotopis za prijavu na studij daje sadr┼żajni i vremenski pregled Va┼íih dosada┼ínjih postignu─ça i interesa. Uklju─Źuje informacije o obrazovanju, radnom iskustvu, eventualnim sportskim ili drugim postignu─çima, vje┼ítinama koje ste stekli, poznavanju stranih jezika te privatnih interesa. ┼Żivotopis bi trebao biti prilago─Ĺen programu/sveu─Źili┼ítu na koje se prijavljujete.

Pisanje eseja

U sklopu prijave na studij ve─çina sveu─Źili┼íta tra┼żi od kandidata da napi┼íu jedan ili vi┼íe eseja na zadanu temu ili kao odgovor na dano pitanje. Pitanja su razli─Źita od sveu─Źili┼íta do sveu─Źili┼íta ali naj─Źe┼í─çe su vezana za motovaciju za studij, vrstu studijskog programa na koji se prijavljujete ili kako se pak odabrani program uklapa u Va┼í dugotrajni cilj. Esej je jedan od va┼żnijih dijelova prijave jer Vam daje priliku da u najboljem svjetlu doka┼żete za┼íto ste ba┼í Vi pravi kandidat za navedeno sveu─Źili┼íte. Iz eseja sveu─Źili┼íta ┼żele dalje procjeniti Va┼íe komunikacijske vje┼ítine pisanja, organizacijske vje┼ítine, akademski kapacitet, te intelektualnu zrelost.

Motivacijsko pismo (Personal Statement ili Statement of Purpose)

U motivacijskom pismu va┼żno je da na ┼íto uvjerljiviji na─Źin objasnite ba┼í Vi pravi kandidat za navedeni program. U tu svrhu va┼żnop je da opi┼íite svoja relevantna znanja, vje┼ítine i interese, za┼żto se ┼żelite upisati na odabrani program te kako se on uklapa u Va┼í dugotrajni cilj u budu─çnosti. Obrazlo┼żite nadalje kako svojim dosada┼ínjim iskustvima mo┼żete pridonjeti ve─ç raznolikoj tudentskoj zajednici fakulteta na koji se prijavljujete. Odvojite dovoljno vremena da promislite ┼íto ┼żelite izraziti svojim esejom te da na─Ĺete najbolji na─Źin da tu poruku prenesete. Imajte na umu tehni─Źke parametre pisanja eseja, jasno i argumentirano izra┼żavanje misli i ideja, te zahtjeve pojedinih fakulteta vezane uz broj rije─Źi te eventualno propisanu veli─Źinu i format slova. Ako koristite citate ili odre─Ĺene pojmove, iskreno i to─Źno navedite kori┼ítene izvore.

Preporuke

Va┼żno je da odaberete da Vam preporuku napi┼íe osoba, profesor, trener ili mentor, koja Vas dobro i/ili dovoljno dugo poznaje kako bi mogla kvalitetno i argumentirano obrazlo┼żiti za┼íto Vas preporu─Źa za odabrani program. Tekst preporuke mora jasno govoriti o Va┼íim znanjima, sposobnostima, vje┼ítinama koje posjedujete te o dosada ostvarenim postignu─çima.

2. Polaganje standardiziranih testova

Me─Ĺunarodno priznati standardizirani testovi su vrlo ─Źesto dio prijavnog procesa te jedan od uvjeta za upis na sveu─Źili┼íta u inozemstvu te za dobivanje radnih dozvola za rad u inozemstvu. Standardizirani testovi mjere odre─Ĺeno znanje, sposobnosti ili vje┼ítinu (npr. poznavanje stranog jezika, matematike, medicine, poslovnog jezika, itd.) Ovisno o samom programu i sveu─Źili┼ítu, radnom mjestu i dr┼żavi, bit ─çe potrebno polo┼żiti jedan ili vi┼íe standardiziranih testova. Kod prijavljivanja na obrazovne programe u inozemstvu, naj─Źe┼í─çi ispiti su upravo oni vezani uz poznavanje jezika na kojemu se provodi program na koji se prijavljujete.

Rezultati standardiziranih ispita naj─Źe┼í─çe se prila┼żu se kompletnoj dokumentaciji prije krajnjeg roka natje─Źaja prijave na sveu─Źili┼íta. U iznimnim slu─Źajevima standardizirane ispite mogu─çe je polagati nakon roka natje─Źaja.

Za upis na dodiplomski studij, naj─Źe┼í─çe tra┼żeni standardizirani testovi su:
ÔÇô TOEFL, IELTS Academic i SAT

Za upis na diplomski i poslijediplomski studij, naj─Źe┼í─çe tra┼żeni standardizirani testovi su:
ÔÇô TOEFL, IELTS Academic, GMAT ili GRE

Arte et Marte pristup

Za uspje┼íno polaganje ispita preporu─Źujemo pravovremeno poha─Ĺanje pripremnih te─Źajeva za odre─Ĺeni ispit kao biste stekli iskustvo polaganja testa i kako biste se ┼íto kvalitetnije pripremili za polaganje testa.
U našem Arte et Marte centru za poduku i savjetovanje nudimo usluge informiranja, savjetovanja te individualnu i grupnu poduku u pripremi za polaganje sljedećih standardiziranih ispita: IELTS, TOEFL, SAT, GMAT i GRE.

U pristupu poduci i savjetovanju koristimo proku┼íane principe i metode koje smo usvojili i usavr┼íili kroz godine pedago┼íkog i metodi─Źkog rada. Grupna nastava organizirana je u malim grupama u terminima prema dogovoru, a na┼íi profesori i kod grupne nastave zadr┼żavaju individualni pristup svakom polazniku. Smatramo i da je na┼í zadatak polaznicima pru┼żiti potrebnu pomo─ç u ugodnoj i opu┼ítenoj radnoj atmosferi.

Naglasak stavljamo na mjerljivost napretka pa prije poha─Ĺanja te─Źaja, preporu─Źamo pristupanje probnom ispitu te izlaznom ispitu na kraju te─Źaja (koji su ura─Źunati u cijenu te─Źaja). Tijekom te─Źaja koristimo stvarne i naja┼żuriranije materijale, a polaznici dobivaju priliku u potpunosti se upoznati sa svim specifi─Źnostima ispita.

Ako na na┼íim stranicama i cjeniku ne uspijevate prona─çi ┼íto tra┼żite, slobodno nam se obratite da zajedno prona─Ĺemo rje┼íenje za vas.

3. Predaja dodatne dokumentacije administracijskom centru u odre─Ĺenom vremenskom roku

Sve tra┼żene dokumente va┼żno je napisati ili prikupiti te po potrebi prevesti i slu┼żbeno ovjeriti prijevod. Dokumenti se ┼íalju po┼ítom ili se skeniraju i ┼íalju elektronskim putem.

4. Intervju

Naj─Źe─çe nakon ┼íto ste uspje┼íno obavili prethodne korake u prijavnom procesu, neka ─çe Vas sveu─Źili┼íta pozvati na intervju. Intervju mo┼że voditi jedan ili vi┼íe predstavnika sveu─Źili┼íta/edukacijskog programa se se odr┼żava u┼żivo i/ili putem telefona/Internet veze. Radi se o vrlo va┼żnom koraku u procesu prijave te zahtjeva ozbiljno promi┼íljanje, pripremu i vje┼żbu.

Tijekom intervjua ocjenjuju se osobnost kandidata, komunikacijske vje┼ítine te vje┼ítina osobnog prezentiranja na stranom jeziku. U procjenu se uklju─Źuje neverbalna komunikacija, gestikulacija i govor tijela. Pitanja su ─Źesto vezana uz informacije navedene u prijavnom obrascu, ali mogu uklju─Źivati i dodatna pitanja vezana uz motivaciju, doprinos sveu─Źili┼ítu te dugotrajnim ┼żivotnim cijlevima. Budu─çi da se intervju doga─Ĺa ÔÇśu┼żivoÔÇÖ, va┼żno je da kandidat unaprijed promisli i dobro se pripremi za mogu─ça pitanja.

U na┼íem centru za poduku i savjetovanje Arte et Marte nudimo stru─Źnu pomo─ç u pripremi za intervju. Poduka uklju─Źuje pripremu i uvje┼żbavanje odgovora na tipi─Źna pitanja koja se pojavljuju na ovoj vrsti intervjua, osvje┼ítavanje obrazaca neverbalne komunikacije te snala┼żenje u nepredvidivim situacijama.

POMO─ć U PROCESU PRIJAVE

POMO─ć U PISANJU PREPORUKA 1 preporuka 3 poreporuke
Pisanje -
Dorada 1.000 2.5000

POMO─ć U PISANJU MOTIVACIJSKOG PISMA
(Personal Statement/Letter of Intent)
1 kom
Pisanje 1.800
Dorada 1.500

POMO─ć U PISANJU CV-a 1 kom
Dorada 750

PRIPREMA ZA INTERVJU 1 sesija 3 sesije
380 900

INDIVIDUALNO PRA─ćENJE

INDIVIDUALNO PRA─ćENJE 13.500
Uklju─Źuje:
Incijalni razgovor
Pretragu i odabir fakulteta
Ispunjavanje prijavnog obrasca za upis na fakultet
Pomo─ç u pisanju preporuka
Pomo─ç u pisanju Motivacijskog pisma/Personal Statement/Letter of Intent
Priprema za intervju
Ulazne ispite


Ne uklju─Źuje:
Pripremu za polaganje standardiziranih ispita
Pretragu i odabir stipendija
Ispunjavanje prijavnog obrasca za stipendiju

Kontaktirajte nas

CJENIK

Trudimo se ponuditi ┼íiru lepezu te─Źajeva i usluga ovisno o njihovom obimu i vrsti kako bismo mogli ponuditi cijene za sva─Źiji d┼żep, no na prvom mjestu ostaje uvijek kvaliteta priprema i stru─Źnost predava─Źa.

PRIPREMNI TE─îAJEVI

U na┼íoj ponudi prona─çi ─çete grupne i individualne pripremne te─Źajeve razli─Źitog broja sati, kako bi odgovarali Va┼íim potrebama. U cijenu pripremnih te─Źajeva uklju─Źeni su materijali.

NISTE SIGURNI? ISPUNITE UPITNIK

Ispunjavanje upitnika poma┼że nama da pomognemo Vama! Podaci koje navedete u upitniku omogu─çavaju nam da Vam damo konkretne informacije i savjete.