Mentorstvo podrazumijeva savjetovanje, usmjeravanje i strukturiranu podršku kroz cijeli proces izbora programa i upisa. Veliki broj srednjoškolaca, čak i u zadnja dva razreda srednje škole, nema jasnu viziju svojeg budućeg zanimanja i posla.

Stoga je najčešće prvi korak usluge individualnog praćenja upravo razgovor o afinitetima, željama i mogućnostima pojedinca. Iako neki kandidati dođu s relativno jasnim željama i osvještenim afinitetima, kroz takav razgovor sa savjetnikom kandidati sami detaljnije shvate što ustvari žele ili im njihove težnje postaju jasnije, a naši im savjetnici mogu sugerirati put u karijeri i ugrubo predložiti neke studijske programe i/li države za nastavak obrazovanja.

Kad su i kandidatu i savjetniku jasnije želje, savjetnik predlaže u kojim državama će pretražiti programe te započinje proces pretrage. Savjetnik na osnovi razgovora i ulaznih informacija sastavlja širi popis prijedloga programa i popisa sveučilišta koji predlaže. U ovoj prvoj prvog fazi savjetnik izrađuje hodogram aktivnosti kako bi osigurao strukturu cijelom procesu.

U kasnijim fazama taj se hodogram po potrebi može revidirati. Neki kandidati se jave ranije, pri kraju 1. razreda srednje škole, te njima savjetnik daje vrijedne savjete i strategije kako da se dugoročno pripreme i osnaže kako bi se pravovremeno pripremili i upisali na željeni program/fakultet.

Sljedeći je korak dostava šireg prijedloga programa kandidatu, nakon čega on sam pregledava prijedloge, istražuje ih i razmišlja o njima. Ovaj je korak većini učenika /studenta jako važan jer dodatno iskristaliziraju svoje želje i dobiju jasniju viziju vlastite budućnosti, a i entuzijazam oko cijelog procesa na ovom koraku bitno poraste.

Budući da treba donijeti mudru odluku oko finalnog broja i odabira programa/sveučilište, oviso o konkurentnosti sveučilišta na koje se kandidat prijavljuje, važno je odabrati programe, sveučilišta i zemlje u kojima se prijavljuje kako bi se s jedne strane zadovoljile mogućnosti i želje kandidata, a da, s druge strane, ti programi ne smiju biti niti premalo niti previše konkurentni za samog kandidata. Slijedi raspravlja sa savjetnikom o tim ključnim podacima vezanim uz programe te oni tada zajedno dolaze do skraćenog popisa programa s kojima se ide u prijavu. 

Nakon izbora programa, započinjemo s pripremom prijavne dokumentacije koja je potrebna za prijavu te pripremom za standardizirane ispite, ako su potrebni za prijavu. Koje će standardizirane ispite kandidat trebati položiti ovisi o programu i državi, tj. obrazovnom sustavu, u kojem konkurira, ali u velikoj većini slučajeva (osim ako kandidat u trenutnom stupnju obrazovanja nema nastavu na engleskom jeziku) potrebni su barem certifikati/dokazi o usvojenoj razini jezika na kojem se održava program (za engleski jezik su to najčešće IELTS, TOEFL i DUOLINGO).

Naši savjetnici pomažu u izradi potrebne prijavne dokumentacije te daju jasne upute klijentima vezane za prikupljanje potrebnih dokumenata. Taj proces osim prijevoda i pribavljanja dokumenata, tipa svjedodžbi, popisa predmeta, izračuna prosjeka ocjena i sl.,  uključuje i sastavljanje životopisa, pisama preporuke, motivacijskih pisama (Personal Statementa/Statement of Purpose i Supplemental Essey-a) te sastavljanje odgovora na pitanja iz prijavnog obrasca. U ovoj fazi je jako važan korak utvrđivanje individualizirane strategije te usklađivanje sadržaja svih dijelova prijavne dokumentacije, koji moraju biti smisleni, precizni i, iznad svega, prezentirati kandidata u najboljem svjetlu.

Nemoramo niti spomenuti da svi dokumenti koji idu u prijavnu dokumentaciju moraju biti najbolje moguće kvalitete koju kandidat može osigurati: sadržajno, precizni i točni i strukturalno, bez grešaka i tipfelera. Kako smo već pisali u prethodnim blogovima, veliki broj sveučilišta, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, usmjerava se na holističku procjenu kandidata, što znači cjelokupnu analizu potencijalnog studenta. Kod holističkog upisnog pristupa naglasak je još više stavljen na sadržaj i kvalitetu svake prikupljene informacije o kandidatu.

Znači, pri procjeni se detaljno analiziraju njegove/njezine izvanškolske aktivnosti, postignuća, interesi i hobiji, međunarodna iskustva (npr. ljetni kampovi), suradnje na projektima, motivacijsko pismo te svaki poslani esej i održani intervju. Stoga, kako bi sastavili dokumentaciju od koje će kandidat imati najveću korist, suradnja između kandidata i savjetnika mora biti bliska, transparentna i kvalitetna, što ovaj dio procesa čini i jako intenzivnim, ali lijepim i ispunjavajućim. Motivacijska pisma se dobro promišljaju, često imaju puno verzija i treba vremena da se nađe najbolji način kako kandidata predstaviti u najboljem svjetlu, a da stvara koherentnu sliku s ostatkom prijavne dokumentacije. U ovu etapu nerijetko je uključena i obitelj kandidata, a kroz proces rada na prijavi nerijetko se rađaju i prijateljstva, čime se osobito ponosimo.

Kad pripremu i prikupljanje dokumentacije privedemo kraju, spremni smo za podnošenje prijave. U ovoj fazi se detaljno i iscrpno ispunjava prijavni obrazac, uploadaju se dokumenati i napokon, predaje se prijava. Prijave se nekad podnose direktno na web stranicama sveučilišta a ponekad preko zasebne aplikacije, kao što je npr. Common App za američka sveučilišta, CAO u Irskoj i slično. No, tu naš posao većinom nije završen.

Pred kandidatom i savjetnikom mogu biti daljnji selekcijski procesi, krugovi intervjua ili nešto treće. Naši savjetnici stoga pripremaju kandidate za intervjue kako bi im podigli samopouzdanje, razvili komunikacijske i prezentacijske vještine i postavili temelje budućeg uspjeha na razgovorima, bez obzira radi li se o poslu ili nastavku studija. Što se selekcijskih procesa tiče, oni su vrlo raznoliki i katkad dopuštaju veći angažman savjetnika, a katkad samo pružanje podrške u toj fazi. Bilo kako bilo, naši savjetnici ostaju kontinuirani oslonac svojim kandidatima kroz ovu etapu.

Nakon faze intervjua i/ili selekcije, jedino što nam preostaje jest čekati rezultate prijava, uz eventualno slanje nove ili dodatne dokumentacije koja postane dostupna (npr. svježiji rezultati ispita ili nove svjedodžbe). Iako je ova faza mirnija i iziskuje manje angažmana, kandidat i savjetnik/mentor i dalje su u kontaktu. Raduje nas činjenica što naši klijenti jednoglasno svjedoče da se uz svog savjetnika ne osjećaju kao broj, nego kao prava osoba i vide i znaju koliko njihov uspjeh znači našem timu. Savjetnik klijentima ulijeva snagu, pruža oslonac i daje stručno vodstvo te time bitno rasterećuje kandidata i čini ga smirenijim.

Periodi prijava stresno su doba, osobito ako uzmemo u obzir da se maturantima tada skupe i pojačane pripreme za maturu, autoškola i uvijek prisutne školske obveze. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da u ovaj dugotrajni. i često iscrpljujuć, proces krenete na vrijeme kako biste si dali priliku da se pripremite na najkvalitetniji način. Baš je zato toliko vrijedno imati nekoga kome vjerujete, tko vas vodi i kome se uvijek možete obratiti u ovom ključnom i zahtjevnom razdoblju.

Besplatne info konzultacije kod nas u Arteu su prilika da porazgovaramo o Vašim željama i mogućnostima te da Vam objasnimo koju vrstu usluge Vam možemo pružiti. Ovom prilikom slobodno izrazite Vaše želje i snove a mi ćemo za Vas osmisliti korake kako da dođete do svog cilja.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram
Tiktok