GRE (Graduate Record Examination) je jedan od standardiziranih testova koji se koristi kao prijamni ispit za upis na diplomske i poslijediplomske studije sveučilišta u inozemstvu. Ponajviše je tražen za upis na MBA programe (Masters of Business Administration) i pravne fakultete u SAD-u, ali i za upis na mnoge međunarodne programe studija. Ispit procjenjuje vaše verbalne i kvantitativne vještine, vještine kritičkog razmišljanja te analitičkog pisanja i čitanja. Ovaj ispit se polaže od 1936. godine te ga administrira neprofitna organizacija ETS (Educational Testing Service).

GRE General test koji se sastoji od pisanja eseja (Analytical Writing), jezičnog dijela (Verbal Reasoning), te matematičkog dijela (Quantitative Reasoning). Polaže se na računalu kod kuće ili u službenom administracijskom centru za GRE revised General test. GRE General test je revidiran u jesen 2023. i sada traje manje od 2 sata. Detaljnije o izmjenama možete naći na službenim stranicama.

GRE Subject test mogu biti potrebni za upis na diplomske i doktorske programe u Sjedinjenim američkim državama. Koje dodatne GRE Subject testove će student morati položiti ovisi o studiju na koji se upisuje. Na nekim sveučilištima GRE Subject test nije uvijet. Bodovi ostvareni na GRE Subject vam donose prednost i dodatne bodove pri vrednovanju i ocjenjivanju prijave za upis. Postoji više vrsta testova pa je najbolje sve provjeriti na službenim stranicama. Od jeseni 2023. GRE Subject testovi se pišu na kompjuteru u službenom administracijskom centru za GRE Subject testove. Više o ovim testovima možete saznati na službenim stranicama.

Section-level Adaptation

Test se računalno prilagođava vašoj razini znanja. Na početku testa zadano vam je prvo pitanje koje je srednje razine. Ukoliko date točan odgovor, iduće pitanje koje slijedi bit će na višoj razini. Ukoliko ste odgovorili netočno, idući zadatak bit će lakši. Imat ćete u svakom trenu uvid u prošla ili buduća pitanja i zadatke. Možete preskakati ili ispravljati odabrane odgovore.

Struktura GRE General ispita

CjelinaTrajanjeVrsta zadataka
Pisanje (Analytical Writing)30 minutaU ovom dijelu testa pišete analizu teme/problema. Procjenjuje se vaša sposobnost analitičkog razmišljanja, posebno se obraća pažnja na sposobnost ispitanika da jasno i efikasno artikulira složene ideje. 
Jezični dio (Verbal Reasoning)41 minuta (18+23)U ovom dijelu testa procjenjuju se sposobnost razumijevanja i povezivanja te vještine verbalnog izražavanja. 1.dio sadrži 12 pitanja dok 2.dio sadrži 15 pitanja.
Matematički dio (Quantitative Reasoning)47 minuta (21+26)U ovom dijelu testa procjenjuje se sposobnost rješavanja problema. Pitanja sadrže temeljne koncepte aritmetike, algebre, geometrije i analize podataka. 1.dio sadrži 12 pitanja dok 2.dio sadrži 15 pitanja.

Analytical Writing

Analiza zadane teme/problema – U ovom dijelu testa mjeri se sposobnost iznošenja složenih ideja te upotrebe elemenata standardnog pisanog engleskog jezika. Ovaj zadatak procjenjuje sposobnost kandidata da kritički razmišlja na zadanu temu iz svakodnevnog života i da jasno izrazi svoje mišljenje u pisanom obliku. Svaka tema iznosi određenu tvrdnju o kojoj se može polemizirati iz različitih perspektiva i koja se može primijeniti u brojnim situacijama. 

Rezultat pisanja eseja varira na skali od 0 do 6. Prosječna GRE ocjena za pisanje eseja je oko 3.5. Dobra ocjena je iznad 4. GRE preporučuje kandidatima da se usredotoče na jasno i učinkovito artikuliranje složenih ideja, podržavanje ideja relevantnim razlozima i primjerima, ispitivanje tvrdnji i popratnih dokaza, održavanje dobro usredotočene, koherentne rasprave i učinkovito korištenje elemenata standardnog pisanog engleskog jezika.

Verbal Reasoning 

U ovom dijelu testa mjeri se niz sposobnosti kao što su: analiziranje teksta i zaključivanje na osnovi datog teksta, prepoznavanje načina razmišljanja, stavova i pretpostavki autora, razumijevanje značenja teksta kao što su doslovno ili preneseno značenje, odabir ključnih dijelova teksta, prepoznavanje bitnih od manje bitnih dijelova teksta, sumiranje teksta, razumijevanja strukture teksta, razumijevanje značenja reči, rečenica i teksta u cjelini te razumijevanje veze između riječi i pojmova. GRE jezični dio se ocjenjuje na skali od 130 do 170.

Quantitative Reasoning

U ovom djelu testa mjere se sposobnosti razumijevanja, interpretacije i analize matematičkih podataka koristeći matematičke metode, osnovne vještine i pojmovi iz aritmetike, algebre, geometrije i statističke analize podataka.

Za vrijeme izrade matematičkog dijela testa dozvoljeno je korištenje kalkulatora na ekranu. Matematički dio također se boduje na skali od 130 do 170.

Prijava

GRE revised General test i GRE Subject testove možete prijaviti elektronskim putem nakon što registrirate korisnički račun na stranici http://www.ets.org/gre/subject/register/. Na navedenoj stranici možete pročitati detaljnije o datumima i testnim centrima.

Mjesta polaganja 

Američka međunarodna škola u Zagrebu

Damira Tomljanovica-Gavrana 3, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0) 1 4680-133

Faks: + 385 (0) 1 4680-171

E-mail: aisz@aisz.hr   

www.aisz.hr

Termini polaganja

Testiranja za GRE revised General test organiziraju se najčešće 1-2 puta tjedno, dok se GRE Subject testiranja održavaju samo 3 puta godišnje (u listopadu, studenom i travnju).

Svaki kandidat može polagati GRE revised General test jednom svakih 21 dan i najviše pet puta unutar 12 mjeseci. Ovo se pravilo primjenjuje i na kandidate koji su poništili svoje rezultate na prijašnjem testiranju. GRE Subject testovi smiju se polagati neograničeni broj puta. 

Cijena testa

  • GRE revised General test: 205 USD
  • GRE Subject test: 150 USD

Rezultati GRE General i GRE Subject testova

Svi kandidati koji polažu GRE revised General test mogu na kraju testa poništiti rezultate ili prihvatiti njihovo ispravljanje. Kandidati koji prihvate ispravljanje testa dobit će rezultate u tri oblika:

 –Unofficial Verbal Reasoning and Quantitative Reasoning score – svaki kandidat će dobiti uvid u rezultate Verbal i Quantitative dijela testa odmah nakon testiranja. Ovaj unofficial score ne sadrži ocjenu Analytical Writing dijela testa. 

 –Online Scores – svaki kandidat će imati uvid u rezultate testa 8-10 dana nakon datuma polaganja testa na stranici www.gre.org.

 –Official Score Report – certifikat sa službenim rezultatima svih dijelova testa šalje se institucijama koje su kandidati naveli u obliku koji konkretna institucija zatraži (otisnuti primjerak, elektronski primjerak ili na CD-u). Rezultati se šalju 8-10 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata potencijalno ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje.

Službeni rezultati GRE Subject testova

Službene rezultate GRE Subject testova dobit ćete online unutar 6 tjedana nakon datuma polaganja testa. U tom periodu se šalju institucijama koje su kandidati prijavili za primanje rezultata u obliku koji ta institucija zatraži.

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se direktno slati certifikati s rezultatima (Official Score Report). Kandidat koji polaže GRE revised General test mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja). Za GRE Subject testove se ta registracija vrši prilikom registracije i uplate testova.

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (Additional Score Reports) potrebno je prijaviti primatelje online ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GRE testa (cijena je 25 USD po certifikatu).

Valjanost rezultata

Rezultati GRE testa vrijede 5 godina od polaganja. 

Vezani članci:

1. Odgovori na često postavljana pitanja: www.ets.org/gre/revised_general/faq

2. Pogledajte koje institucije traže GRE test: https://www.ets.org/gre/revised_general/scores/send/aidi_fellowships, https://www.ets.org/gre/consider/business/programs, https://www.ets.org/gre/consider/law/programs

3.  Saznajte više informacija o dostavi GRE rezultata:  www.ets.org/gre/revised_general/scores/send/asr

Izvori:

1. https://www.ets.org/gre/revised_general/about/ Pristupano 21. veljače 2022.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram
Tiktok