GMAT (Graduate Management Admission Test) je jedan od standardiziranih testova koji se koristi kao prijamni ispit za upis na diplomske i poslijediplomske studije sveučilišta u inozemstvu, ponajviše za upis na upis na MBA programe (Masters of Business Administration) u SAD-u, ali i za upis na mnoge međunarodne programe studija.

GMAT CAT (Computer-Adaptive Test) se računalno prilagođava vašoj razini znanja. Na početku testa zadano vam je prvo pitanje koje je srednje razine. Ukoliko date točan odgovor, iduće pitanje koje slijedi bit će na višoj razini, a ukoliko ste odgovorili netočno, idući zadatak bit će lakši. Na taj način vam se svako pitanje ili zadatak pojavljuju pojedinačno, odnosno nemate uvid u prošla ili buduća pitanja i zadatke, niti ih možete preskakati, vraćati se ili ispravljati jednom odabrane odgovore.

Struktura GMAT ispita

Cjelina Trajanje Vrsta zadatka
Analytical Writing Assessment:
Analysis of an Argument
30 minuta Ovaj zadatak mjeri sposobnosti Vašeg kritičkog razmišljanja i komuniciranja ideja. Problemi i zadaci predstavljeni na testu uključuju općenite teme iz svijeta poslovanja. Specifično znanje o temi eseja nije potrebno, ocjenjuje se samo sposobnost kritičkog mišljenja i izražavanja.
Integrated Reasoning:
Multi-Source
Reasoning
Graphics Interpretation
Two-Part Analysis
Table Analysis
30 minuta Ovaj dio testa mjeri sposobnost da prosuđujete informacije predstavljene kroz više različitih formata i izvora. Mjere se sposobnosti: sintetiziranja informacija predstavljenih u grafovima, tekstu i kroz brojeve, evaluacije podataka iz različitih izvora, organiziranja podataka radi otkrivanja njihove povezanosti ili rješavanja višestrukih nepovezanih problema, te kombiniranja i upravljanja podacima kako bi riješili kompleksnije probleme
Pauza 8 minuta -
Quantitative Section:
Problem Solving
Data Sufficiency
70 minuta Sadrži dva tipa pitanja sa višestrukim izborom odgovora – Problem Solving i Data Sufficiency. Mjeri sposobnost kvantitativnog prosuđivanja, rješavanja numeričkih zadataka i interpretacije grafičkih podataka. Oba tipa zadataka isprepliću se unutar ovog dijela testa i oba zahtijevaju znanje o: aritmetici, osnovnoj algebri i općepoznatim konceptima iz geometrije.
Pauza 8 minuta
Verbal Section:
Reading Comprehension
Critical Reasoning
Sentence Correction
70 minuta U ovom dijelu koriste se tri tipa pitanja sa višestrukim izborom – Reading Comprehension, Critical Reasoning i Sentence Correction. U ovo dijelu mjeri se sposobnost da: Čitate i razumijete pisane materijale
Obrazlažete i ocjenjujete argumente, te
Ispravljate pisane materijale kako bi bili u skladu sa standardima engleskog jezika.

Bodovanje GMAT testa

Bodovanje i rezultat GMAT testa ovisi o broju pitanja koje ste odgovorili, da li ste pitanja odgovorili točno ili netočno te razini i statističkim karakteristikama svakog pitanja, odnosno zadatka.

Prijava

Prijaviti se možete elektronskim putem nakon što se registrirate na internetskoj stranici http://www.mba.com/the-gmat/schedule-a-gmat-appointment.aspx gdje možete pročitati detalje o testnim centrima, rokovima prijave i datumima polaganja testa.

Svaki kandidat može polagati test samo jednom unutar mjesec dana (31 dan) i najviše pet puta u 12 mjeseci.

Mjesta polaganja

GMAT test se polaže se u ovlaštenim ispitnim centrima na računalu. Test koji se polaže je GMAT CAT (Computer Adaprive Test) što znači da računalo pitanja generira automatski, ovisno o tome kako ste odgovorili svako prethodno pitanje. Kako bi osigurali željeni termin potrebno se pravovremeno prijaviti.

GMAT test se u Hrvatskoj polaže u Institutu za razvoj obrazovanja IRO-u:
Institut za razvoj obrazovanja (IRO)
Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb
Tel.: +385 (0)1 4817-195; 4555-151
Faks: +385 (0)1 4555-150
E-mail: iro@iro.hr

Termini polaganja

GMAT test se održava svaki mjesec (obično 2 puta mjesečno).

Postoji mogućnost da navedeni datumi polaganja budu nedostupni (zbog popunjenosti ili otkaza testiranja) u trenutku vaše prijave na službenoj stranici www.mba.com. Stoga vam savjetujemo da se za polaganje testa prijavite na vrijeme kako biste osigurali željeni termin. Trenutno stanje dostupnosti termina za GMAT testiranje možete pronaći na službenoj internetskoj stranici GMAT testa, www.mba.com.

Cijena testa

Cijena polaganja GMAT testa iznosi 250 USD.

Rezultati GMAT testova

Svi kandidati koji polažu GMAT test mogu na kraju testa poništiti rezultate ili prihvatiti njihovo ispravljanje. Kandidati koji prihvate ispravljanje testa imaju pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:
-Unofficial score report – neslužbeni rezultati testa u printanom obliku dostupni su na dan testiranja. Pokazuju rezultate ostvarene na Quantitative i Verbal dijelu testa, ali ne sadrže ocjenu Analytical Writing Assessment i Integrated Reasoning dijela.
-Official score report – certifikat sa službenim rezultatima svih dijelova testa koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje su kandidati prijavili za primanje rezultata. Rezultati se šalju unutar 20 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje.

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 5 institucija kojima će se direktno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja). Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski (nadoplata 10 USD po pozivu), poštom ili faksom te izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GMAT testa (cijena je 28 USD po certifikatu). Više informacija potražite na stranici: http://www.mba.com/global/the-gmat-exam/gmat-exam-scoring/your-score-report/send-your-scores.aspx.

Valjanost rezultata

Rezultati GMAT testa vrijede 5 godina.

Kako se pripremiti za polaganje GMAT ispita?

Za uspješno polaganje ispita preporučujemo pravovremeno pohađanje pripremnih tečajeva za određeni ispit kao biste stekli iskustvo polaganja testa i kako biste se što kvalitetnije pripremili za polaganje testa. Za postizanje željenih razultata, osim samog razumijevanja i spospobnosti komunikacije na engleskom jeziku, potrebno je poznavati te sigurno vladati specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita koje vam mogu pomoći da ostvarite što veći broj bodova.

Arte et Marte vam omogućuje kvalitetnu i potpunu pripremu za uspješnu prijavu i polaganje GMAT-a kroz pripremne tečajeve koji uključuju besplatne pripremne materijale (knjige i multimediju) za sve polaznike. Tečaj uključuje unaprijeđenje vještina koje se testiraju na GRE ispitu ali što je još važnije, i ovladavanje specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita. Neke od tih vještina su posebne tehnike slušanja i čitanja te prepoznavanja određenih informacija, a uključuju i tehnike učinkovitog vođenja bilješki u dijelovima testa koji se odnose na slušanje, govor i pisanje.

U pristupu poduci i savjetovanju koristimo prokušane principe i metode koje smo usvojili i usavršili kroz godine pedagoškog i metodičkog rada. Grupna nastava organizirana je u malim grupama u terminima prema dogovoru, a naši profesori i kod grupne nastave zadržavaju individualni pristup svakom polazniku. Smatramo i da je naš zadatak polaznicima pružiti potrebnu pomoć u ugodnoj i opuštenoj radnoj atmosferi.

Naglasak stavljamo na mjerljivost napretka pa prije pohađanja tečaja, preporučamo pristupanje probnom ispitu te izlaznom ispitu na kraju tečaja (koji su uračunati u cijenu tečaja). Daljnji rad u grupi ili individualnoj pripremi koncentrirat će se na unapređivanje vještina u kojima kojima ste postigli slabije rezultate.
Tijekom tečaja koristimo stvarne i najažuriranije materijale, a polaznici dobivaju priliku u potpunosti se upoznati sa svim specifičnostima ispita. Ako na našim stranicama i cjeniku ne uspijevate pronaći što tražite, slobodno nam se obratite da zajedno pronađemo rješenje za vas.

Ovisno o vašim potrebama, predznanju i vremenu nudimo vam sljedeće vrste tečajeva:

Priprema u grupi

REDOVNI GRUPNI TEČAJ 54 sati

Redovni tečaj je idealan izbor za one one kojima odgovara rad u grupi u relativno kratkom periodu. Ovaj tečaj održava se optimalnom dinamikom i intenzitetom kako bi se dovoljno pažnje posvetilo svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu. Ovaj tečaj priprema Vas za matematički i jezični dio ispita ali podrazumijeva i spremnost na dodatni samostalni rad od kuće.

INTENZIVNI GRUPNI TEČAJ 72 sata

Intenzivni tečaj je idealan izbor za one koji se žele detaljno pripremiti, i/li imaju manje vremena za rad kod kuće, i/li koji imaju nizak rezultat ulaznog ispita, a trebaju postići veliki skok prema ciljanom rezultatu. Intenzivni tečaj traje 63 sati te daje dovoljno vremena da se posveti dovoljno pažnje ponavljanju gramatike, svim jezičnim vještinama i vrstama zadataka koje se pojavljuju na testu. Ovaj tečaj priprema Vas za matematički i jezični dio ispita ali podrazumijeva i spremnost na dodatni samostalni rad od kuće.

Individualna priprema

INDIVIDUALNI TEČAJ 40 sati

Ovaj tečaj je za Vas ako Vam više odgovara individualni pristup te priprema uz maksimalnu podršku profesora, kvalitetnu literaturu i multimediju. Ovaj tečaj priprema Vas za matematički i jezični dio ispita te podrazumijeva spremnost na dodatni samostalni rad od kuće. Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih tečajeva maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

INDIVIDUALNI MODUL 12 sati

Individualni modul je za polaznike koji trebaju podići rezultat na jednom ili eventualno dva dijela testa. Vrijeme održavanja nastave, sadržaj i dinamika individualnih modula maksimalno se prilagođava polazniku i ciljanom rezultatu.

Naše grupe imaju najviše 5 polaznika!

Nastavni materijali za tečaj, ulazni i izlazni ispiti su besplatni!

Za više informacija i predbilježbe molimo Vas da nas kontaktirate.

 

GMAT

GRUPNI INDIVIDUALNI
Redovni tečaj (54 sati) Intenzivni tečaj (72 sati) Individualni tečaj (40 sati) Individualni modul (12 sati)
GMAT 2.690 3.390 7.290 2.490

Kontaktirajte nas