GMAT je jedan od standardiziranih testova koji se koristi kao prijamni ispit za upis na diplomske i poslijediplomske studije sveučilišta u inozemstvu, ponajviše za upis na upis na MBA programe (Masters of Business Administration) u SAD-u, ali i za upis na mnoge međunarodne programe studija.

GMAT Focus Edition (Question-Adaptive Test) se računalno prilagođava vašoj razini znanja. Na početku testa zadano vam je prvo pitanje koje je srednje razine. Ukoliko date točan odgovor, iduće pitanje koje slijedi bit će na višoj razini, a ukoliko ste odgovorili netočno, idući zadatak bit će lakši. Na taj način vam se svako pitanje ili zadatak pojavljuju pojedinačno, odnosno nemate uvid u prošla ili buduća pitanja i zadatke, niti ih možete preskakati, vraćati se ili ispravljati jednom odabrane odgovore.

Testove provodi The Graduate Management Admission Council (GMAC), globalna neprofitna organizacija koja se sastoji od 220 vodećih poslovnih škola iz cijelog svijeta. GMAC rutinski provjerava koju vrstu vještina traže najbolje poslovne škole u svijetu od svojih budućih studenata te osmišljava pitanja koja mjere te napredne matematičke i verbalne vještine. Iz tog razloga, GMAT je na glasu kao jedan od najtežih standardiziranih ispita.

Struktura GMAT ispita

Cjelina
3
Trajanje
2h15min
Vrsta zadataka
64 zadatka

Data Insights:
All quant skills
All verbal skills
Data analysis
Logical reasoning
45 minutaOvaj dio testa mjeri sposobnost da prosuđujete informacije predstavljene kroz više različitih formata i izvora. Mjere se sposobnosti: sintetiziranja informacija predstavljenih u grafovima, tekstu i kroz brojeve, evaluacije podataka iz različitih izvora, organiziranja podataka radi otkrivanja njihove povezanosti ili rješavanja višestrukih nepovezanih problema, te kombiniranja i upravljanja podacima kako bi riješili kompleksnije probleme.
(20 zadataka)

Quantitative Section:
Fractions percents and ratios
Algebra statistics Story problems
45 minutaSadrži Problem Solving pitanja s višestrukim izborom odgovora. Mjeri sposobnost kvantitativnog prosuđivanja rješavanja numeričkih zadataka i interpretacije grafičkih podataka. Zadaci zahtijevaju znanje o artimetici osnovnoj algebri i koordinatnoj geometriji.
(21 zadatak)

Verbal Section:
Reading Comprehension
Critical / analytical thinking
Inference
45 minutaU ovom dijelu koriste se tri tipa pitanja sa višestrukim izborom: čitanje s razumijevanjem, kritičko promišljanje.
U ovom dijelu mjeri se sposobnost:
čitanja i razumijevanja pisanog teksta
obrazlaganja i ocjenjivanja argumenata
(23 zadataka)

Na oba dijela ispitanici rješavaju pitanja s pronuđenim odgovorima te se test računalno prilagođava vašoj razini znanja. Ispitanici mogu sami birati kojim redoslijedom cjelina žele rješavati test. GMAT Focus Edition test ukupno traje 2 sata i 15 minuta.

Data insights

Ovaj dio testa mjeri sposobnost da prosuđujete informacije predstavljene kroz više različitih formata i izvora. Mjere se sposobnosti: sintetiziranja informacija predstavljenih u grafovima, tekstu i kroz brojeve, evaluacije podataka iz različitih izvora, organiziranja podataka radi otkrivanja njihove povezanosti ili rješavanja višestrukih nepovezanih problema, te kombiniranja i upravljanja podacima kako bi riješili kompleksnije probleme. Sastoji se od sljedećih vrsta zadataka: all quant skills, all verbal skills, data analysis i logical reasoning. Sadrži 20 zadataka.

Quantitative section 

Ovaj dio testa sadrži Problem Solving pitanja s višestrukim izborom odgovora Mjeri sposobnost kvantitativnog prosuđivanja rješavanja numeričkih zadataka i interpretacije grafičkih podataka. Zadaci zahtijevaju znanje o artimetici osnovnoj algebri i koordinatnoj geometriji. Sastoji se od sljedećih vrsta zadataka: fractions percents and ratios, algebra statistics i story problems. Ovaj dio sadrži 21 zadatak.

Verbal section 

U ovom dijelu koriste se tri tipa pitanja sa višestrukim izborom: čitanje s razumijevanjem, kritičko promišljanje. U ovom dijelu mjeri se sposobnost: čitanja i razumijevanja pisanog teksta te obrazlaganja i ocjenjivanja argumenata. Ovaj dio sadrži 23 zadataka.

Bodovanje GMAT testa

Bodovanje i rezultat GMAT testa ovisi o broju pitanja koje ste točno odgovorili, te razini i statističkim karakteristikama svakog pitanja, odnosno zadatka. Ukupni broj bodova za Quant i Verbal dio ispita izražava se u rasponu od 205 do 805. 

Prijava i polaganje GMAT testa

Prijaviti se možete elektronskim putem nakon što se registrirate na internetskoj stranici www.mba.com. Svaki kandidat može polagati test najviše pet puta u 12 mjeseci, te 8 puta ukupno. Između dva testa mora proći najmanje 16 kalendarskih dana. Cijena GMAT testa za prijave i plaćanje online: 285 USD

GMAT test se polaže se u ovlaštenim ispitnim centrima ili od kuće na računalu. GMAT test se u Hrvatskoj polaže u Institutu za razvoj obrazovanja IRO-u: Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Prilaz Gjure Deželića 30, 10000 Zagreb, Tel.: +385 (0)1 4817-195; 4555-151, E-mail: iro@iro.hr,  www.iro.hr

Rezultati 

Rezultati GMAT testa vrijede 5 godina. Svi kandidati koji polažu GMAT test, na kraju testa dobivaju neslužbene rezultate nakon čega imaju 2 minute da prihvate ili ponište taj rezultat. Cijena GMAT testa u testnom centru je 275 USD a GMAT online verzije je 300 USD.

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 5 institucija kojima će se direktno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja). Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski (nadoplata 10 USD po pozivu), poštom ili faksom te izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GMAT testa (cijena je 28 USD po certifikatu). Više informacija potražite na stranici: http://www.mba.com/global/the-gmat-exam/gmat-exam-scoring/your-score-report/send-your-scores.aspx.

Vezani članci:

1.Pogledajte koje institucije traže GMAT test: https://www.gmac.com/gmat-other-assessments/about-the-gmat-exam/gmat-using-programs-schools

2. Saznajte kako možete platiti GMAT test: https://www.mba.com/exams/gmat/about-the-gmat-exam/gmat-exam-fees-payment-information

3.  Saznajte više informacija o dostavi GMAT rezultata:  https://www.mba.com/exams/gmat/after-the-exam/gmat-scores-and-score-reports/send-gmat-scores-to-schools

Izvori:

1. https://www.gmac.com/gmat-other-assessments/about-the-gmat-exam/the-gmat-advantage

Pristupano 3. ožujka 2024.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram
Tiktok