GMAT (Graduate Management Admission Test) je jedan od standardiziranih testova koji se koristi kao prijamni ispit za upis na diplomske i poslijediplomske studije sveu─Źili┼íta u inozemstvu, ponajvi┼íe za upis na upis na MBA programe (Masters of Business Administration) u SAD-u, ali i za upis na mnoge me─Ĺunarodne programe studija. 

GMAT CAT (Computer-Adaptive Test) se ra─Źunalno prilago─Ĺava va┼íoj razini znanja. Na po─Źetku testa zadano vam je prvo pitanje koje je srednje razine. Ukoliko date to─Źan odgovor, idu─çe pitanje bit ─çe na vi┼íoj razini, a ukoliko ste odgovorili neto─Źno, idu─çi zadatak bit ─çe lak┼íi. Na taj na─Źin vam se svako pitanje ili zadatak pojavljuju pojedina─Źno, odnosno nemate uvid u pro┼íla ili budu─ça pitanja i zadatke, niti ih mo┼żete preskakati, vra─çati se ili ispravljati jednom odabrane odgovore.  U sklopu ispita mo┼żete dobiti i eksperimentalna pitanja koja se ne boduju za rezultat i ─Źija te┼żina se ne prilago─Ĺava va┼íoj razini znanja.

Testove provodi The Graduate Management Admission Council (GMAC), globalna neprofitna organizacija koja se sastoji od 220 vode─çih poslovnih ┼íkola iz cijelog svijeta. GMAC rutinski provjerava koju vrstu vje┼ítina tra┼że najbolje poslovne ┼íkole u svijetu od svojih budu─çih studenata te osmi┼íljava pitanja koja mjere te napredne matemati─Źke i verbalne vje┼ítine. Iz tog razloga, GMAT je na glasu kao jedan od najte┼żih standardiziranih ispita.

Struktura GMAT ispita

CjelinaTrajanjeVrsta zadataka

Analytical Writing Assessment:
Analysis of an Argument
30 minutaOvaj zadatak mjeri sposobnosti Va┼íeg kriti─Źkog razmi┼íljanja i komuniciranja ideja.  Problemi i zadaci predstavljeni na testu uklju─Źuju op─çenite teme iz svijeta poslovanja. Specifi─Źno znanje o temi eseja nije potrebno, ocjenjuje se samo sposobnost kriti─Źkog mi┼íljenja i izra┼żavanja.(1 pisani zadatak -esej)

Integrated Reasoning: 
Multi-Source ReasoningGraphics InterpretationTwo-Part AnalysisTable Analysis
30 minutaOvaj dio testa mjeri sposobnost da prosu─Ĺujete informacije predstavljene kroz vi┼íe razli─Źitih formata i izvora. Mjere se  sposobnosti: sintetiziranja informacija predstavljenih u grafovima, tekstu i kroz brojeve, evaluacije podataka iz razli─Źitih izvora, organiziranja podataka radi otkrivanja njihove povezanosti ili rje┼íavanja vi┼íestrukih nepovezanih problema, te kombiniranja i upravljanja podacima kako bi rije┼íili kompleksnije probleme.(12 zadataka)
Pauza8 minuta

Quantitative Section:Problem Solving Data Sufficiency 
62 minuteSadr┼żi dva tipa pitanja sa vi┼íestrukim izborom odgovora: Problem Solving i Data Sufficiency. Mjeri sposobnost kvantitativnog prosu─Ĺivanja, rje┼íavanja numeri─Źkih zadataka i interpretacije grafi─Źkih podataka. Oba tipa zadataka isprepli─çu se unutar ovog dijela testa i oba zahtijevaju znanje o aritmetici, osnovnoj algebri i op─çepoznatim konceptima iz geometrije.(31 zadatak)
Pauza8 minuta 
Verbal Section: Reading ComprehensionCritical ReasoningSentence Correction65 minutaU ovom dijelu koriste se tri vrste pitanja sa vi┼íestrukim izborom: ─Źitanje s razumijevanjem, kriti─Źko promi┼íljanje i ispravljanje re─Źenica. U ovom dijelu mjeri se sposobnost:- ─Źitanja i razumijevanja pisanog teksta   – obrazlaganja i ocjenjivanja argumenata,    – ispravljanja pisanog teksta kako bi bili u skladu sa standardima engleskog jezika.(36 zadataka)

Na oba dijela ispitanici rje┼íavaju pitanja s pronu─Ĺenim odgovorima te se test ra─Źunalno prilago─Ĺava va┼íoj razini znanja. Ispitanici mogu sami birati kojim redoslijedom cjelina ┼żele rje┼íavati test. GMAT test ukupno traje 3 sata i 7 minuta. Od travnja 2020., ispitanici mogu rje┼íavati skra─çenu vreziju, “Interim GMAT” koji se rje┼íava na kompjuteru od ku─çe. Skra─çena verzija ne sadr┼żi AWA dio ispita.

Analytical Writing Assessment (AWA)

Ovaj pisani zadatak pi┼íe se 30 minuta i sastoji se od analize ponu─Ĺene argumentacije. Bitno je da kvalitetno opi┼íete logiku odre─Ĺene argumentacije ili objasnite svoju kritiku argumentacije. Va┼í pismeni uradak dobit ─çe dvije nezavisne ocjene i prosjek te dvije ocjene ─çe biti vasa kona─Źna ocjena. Jednu ocjenu vam dodjeljuje kompjuterska evaluacija. Automatizirani program za ocjenjivanje eseja ocjenjuje va┼í esej na osnovi 50 strukturalnih I lingvisti─Źkih karakteristika kao ┼íto su organizacija ideja, varijacija sintakse i analiza teme. Drugu ocjenu vam daje GMAC ispitiva─Ź (koji ne zna koju je ocjenu dodijelila kompjuterska evaluacija). Ako se njihove ocjene razlikuju vise od jednog boda, dodatni iskusni ispitiva─Ź ─çe dodijeliti finalnu ocjenu.

Ukupni mogu─çi broj bodova je od o do 6. Ovaj dio, kao i IR, se ocjenjuje zasebno i ne ulazi u GMAT rezultat. Slu┼żi sveu─Źili┼ítima da dobe dodanu informaciju o prijavljenom kandidatu kako bi lak┼íe donijeli procjenu u slu─Źaju da moraju birati izme─Ĺu dva kandidata s istim brojem bodova na GMAT testu.

Integrated reasoning (IR)

Ovaj dio testa mjeri sposobnost da procesirate informacije predstavljene kroz vi┼íe razli─Źitih formata i izvora- vje┼ítina koja se sve vi┼íe tra┼żi u tehnolo┼íko naprednom svijetu prepunom podacima koji dolaze iz razli─Źitih izvora.

Sastoji se od 12 pitanja koja dolaze u ─Źetiri oblika: interpretacija grafi─Źki prikazanih podataka, dvodjelne analize, analize tablica i zaklju─Źivanje iz vise izvora. U analizi tablica, ispitanici trebaju analizirati informacije koje su dane u tablicama koje li─Źe Excel tablicama. Svako pitanje ima ponu─Ĺene odgovore true/false ili yes/no. U interpretaciji grafi─Źki prikazanih podataka, ispitanik treba interpretirati informacije prikazane u grafu, grafikonu ili sli─Źnom prikazu. Na osnovi tih podataka bira to─Źne odgovore od vise ponu─Ĺenih kako bi nadopunio odre─Ĺene re─Źenice. U dvodjelnim analizama ispitanici trebaju prou─Źiti dvije razli─Źite komponente informacija kako bi do┼íli do odgovora. Odgovori su ponu─Ĺeni u tablici podjeljeni u redove i stupce. U svakom stupcu moraju odabrati odgovor. Mjere se  sposobnosti sintetiziranja informacija predstavljenih u grafovima, tekstu i kroz brojeve, evaluacije podataka iz razli─Źitih izvora, organiziranja podataka radi otkrivanja njihove povezanosti ili rje┼íavanja vi┼íestrukih nepovezanih problema, te kombiniranja i upravljanja podacima kako bi rije┼íili kompleksnije probleme.

Ukupni mogu─çi broj bodova je od 1 do 8. Ovaj dio, kao i AWA, se ocjenjuje zasebno i ne ulazi u GMAT rezultat. Slu┼żi sveu─Źili┼ítima da dobiju dodatnu informaciju o prijavljenom kandidatu kako bi lak┼íe donijeli procjenu u slu─Źaju da moraju birati izme─Ĺu dva kandidata s istim brojem bodova na GMAT testu.

Quantitative section 

Ovaj dio testa mjeri sposobnost matemati─Źkog razmi┼íljanja, rje┼íavanja matemati─Źkih problema, interpretiranja grafi─Źkih podataka te analize informacija u problemskom zadatku. Pitanja zahtjevaju poznavanje osnovne algebre, geometrije i aritmetike. Sadr┼żi dva tipa pitanja sa vi┼íestrukim izborom odgovora: Problem Solving i Data Sufficiency. Problem solving pitanja osmi┼íljena su da procjenjuju sposobnost matemati─Źkog razmi┼íljanja i rje┼íavanja matemati─Źkih problema. Data sufficiency procjenjuje sposobnost razumijevanja i analize matemati─Źkog zadatka, prepoznavanja koji podatak je va┼żan ili neva┼żan i procjenjivanja u kojem trenutku imate dovoljno podataka da rije┼íite zadatak ili da odlu─Źite da nemate dovoljno podataka da rije┼íite zadatak. Na matemati─Źkom dijelu ispita nije dozvoljeno kori┼ítenje kalkulatora. Svo ra─Źunanje ispitanici vr┼íe rukom na papiru koji dobivaju u testnom centru. Ukupni broj bodova je od 0 do 60. Rijetko kandidati dobiju manje od 6 i vi┼íe od 51.

Verbal section 

U ovom dijelu koriste se tri vrste pitanja sa vi┼íestrukim izborom: ─Źitanje s razumijevanjem, kriti─Źko promi┼íljanje i ispravljanje re─Źenica. U ovom dijelu mjeri se sposobnost ─Źitanja i razumijevanja pisanog teksta, obrazlaganja i ocjenjivanja argumenata, ispravljanja pisanog teksta kako bi bili u skladu sa standardima engleskog jezika. Svako pitanje nudi pet ponu─Ĺenih odgovora. Ukupni broj bodova je od 0 do 60. Kandidati rijetko dobiju manje od 9 i vi┼íe od 44.

Bodovanje GMAT testa

Bodovanje i rezultat GMAT testa ovisi o broju pitanja koje ste to─Źno odgovorili, te razini i statisti─Źkim karakteristikama svakog pitanja, odnosno zadatka. Ukupni broj bodova za Quant i Verbal dio ispita izra┼żava se u rasponu od 200 do 800. AWA i IR se zasebno ocjenjuju: AWA se ocjenjuje na skali 0-6 bodova, a IR na skali 1-8 bodova.

Prijava i polaganje GMAT testa

Prijaviti se mo┼żete elektronskim putem nakon ┼íto se registrirate na internetskoj stranici http://www.mba.com/the-gmat/schedule-a-gmat-appointment.aspx gdje mo┼żete pro─Źitati detalje o testnim centrima, rokovima prijave i datumima polaganja testa. GMAT test se odr┼żava svaki mjesec (najmanje dva puta mjese─Źno, obi─Źno subotom od 14:30 do 19:00 sati). Svaki kandidat mo┼że polagati test najvi┼íe pet puta u 12 mjeseci, te 8 puta ukupno. Izme─Ĺu dva testa mora pro─çi najmanje 16 kalendarskih dana. Online test se mo┼że polagati najvi┼íe dva puta, te ulazi u broj od pet testova unutar 12 mjeseci.

Postoji mogu─çnost da navedeni datumi polaganja budu nedostupni (zbog popunjenosti ili otkaza testiranja) u trenutku va┼íe prijave na slu┼żbenoj stranici www.mba.com. Stoga vam savjetujemo da se za polaganje testa prijavite na vrijeme kako biste osigurali ┼żeljeni termin. Trenutno stanje dostupnosti termina za GMAT testiranje mo┼żete prona─çi na slu┼żbenoj internetskoj stranici GMAT testa, www.mba.com. Cijena GMAT testa za prijave i pla─çanje online: 285 USD

GMAT test se pola┼że se u ovla┼ítenim ispitnim centrima na ra─Źunalu. GMAT test se u Hrvatskoj pola┼że u Institutu za razvoj obrazovanja IRO-u: Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Prilaz Gjure De┼żeli─ça 30, 10000 Zagreb, Tel.: +385 (0)1 4817-195; 4555-151, E-mail: iro@iro.hr,  www.iro.hr

Rezultati 

Rezultati GMAT testa vrijede 5 godina. Svi kandidati koji pola┼żu GMAT test, na kraju testa dobivaju neslu┼żbene rezultate nakon ─Źega imaju 2 minute da prihvate ili poni┼íte taj rezultat. Kandidati koji prihvate rezultat imaju pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

-Unofficial score report ÔÇô neslu┼żbeni rezultati testa u printanom obliku dostupni su na dan testiranja. Pokazuju rezultate ostvarene na Quantitative i Verbal dijelu testa, ali ne sadr┼że ocjenu Analytical Writing Assessment i Integrated Reasoning dijela.

-Official score report ÔÇô certifikat sa slu┼żbenim rezultatima svih dijelova testa koji se ┼íalje na ku─çnu adresu kandidata i na adrese institucija koje su kandidati prijavili za primanje rezultata. Rezultati se ┼íalju unutar 20 dana nakon datuma polaganja testa, a to─Źan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporu─Źuje.

Svaki kandidat mo┼że besplatno registrirati do 5 institucija kojima ─çe se direktno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom po─Źetku testiranja). Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski (nadoplata 10 USD po pozivu), po┼ítom ili faksom te izvr┼íiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje ┼żelite poslati rezultate va┼íeg GMAT testa (cijena je 28 USD po certifikatu). Vi┼íe informacija potra┼żite na stranici: http://www.mba.com/global/the-gmat-exam/gmat-exam-scoring/your-score-report/send-your-scores.aspx.

Vezani ─Źlanci:

1.Pogledajte koje institucije tra┼że GMAT test: https://www.gmac.com/gmat-other-assessments/about-the-gmat-exam/gmat-using-programs-schools

2. Saznajte kako mo┼żete platiti GMAT test: https://www.mba.com/exams/gmat/about-the-gmat-exam/gmat-exam-fees-payment-information

3.  Saznajte više informacija o dostavi GMAT rezultata:  https://www.mba.com/exams/gmat/after-the-exam/gmat-scores-and-score-reports/send-gmat-scores-to-schools

Izvori:

1. https://www.gmac.com/gmat-other-assessments/about-the-gmat-exam/the-gmat-advantage

Pristupano 13. sije─Źnja 2022.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za za┼ítitu protiv spama. Saznajte kako se obra─Ĺuju podaci komentara.